Ограничителните мерки заради коронавируса накараха земеделските стопани да се сблъскат с редица трудности, за да осъществяват своята дейност. 

Какви документи са нужни, за да отидем до фермата?

От Национална био асоциация също алармират, че в момента много производители нямат достъп до своите ниви или пчелини, за да извършат неотложните мероприятия по сеитба, пръскане, обработка на почвата.

Затруднено е движението до областните центрове, където се подават документи в областните дирекции по земеделие, особено сега когато се прави очертаване на парцелите в системата ИСАК.

Труден е и достъпът до агроаптеки и магазини за резервни части, включително куриерски фирми.

Пълномощници, които работят при земеделски стопани, също не могат да се придвижат и да подават документи пред държавната администрация, защото са с различни адресна регистрация.

Много пчелари с адресна регистрация различна от мястото на пчелините нямат достъп до тях заради наложените ограничения.

Производители: „Въпреки затрудненията за нас ние подкрепяме наложените ограничения. Единствено се нуждаем от съдействие, за да изпълняваме задълженията си.“

В своето отворено писмо до земеделския министър Десислава Танева от НБА настояват фермерите да имат възможност да минават безпроблемно през контролно-пропускателните пунктове (КПП), тъй като тяхната дейност изисква спазването на съответни агротехнологични срокове.

За да не се допусне злоупотреба на трети лица обаче биоасоцицията предлагат всеки земеделски стопанин, работник или пълнопомощник, да показва пред органите на реда анкетен формуляр на земеделски стопанин, където е посочено съответното землище, община и област, в които се намират поземлените имоти.

Заедно с анкетния формуляр може да се показва и копие от пълнопомощно и/или трудов договор на лицето, свързано с дейността на земеделския стопанин, допълват от Асоциацията.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Съвети към фермерите по време на епидемия

Коронавирусът проваля отглеждане на зеленчуци в Монтанско

Коронавирусът осуети търговията с шафранови луковици