За да се избегнат панически настроения и да се предотврати разпространението на коронавируса, каталунските месопроизводителите решиха да насочат усилията си към развиване на онлайн търговия. По този начин те ще помогнат на своите клиенти, приемайки поръчки по телефона и с помощта на WhatsApp, съобщава Meatinfo.

Николай Стефчов: Очаквам 2020 г. да бъде годината на животновъдите

Ксавие Галифа, президент на Съюза на месопроизводителите в Каталуния, сподели, че съвсем скоро решението трябва да бъде взето окончателно. То цели да се предотврати дефицитът на месо в големите магазини.

В Испания са регистрирани над 13 000 случая на коронавирус. Паниката сред населението вече е факт. Някои магазини се сблъскаха с проблеми във веригата на доставки. Поради тази причина испанската асоциация INTERPORC даде гаранции, че доставките на свинско месо за населението ще продължат и през следващите няколко седмици.

Свиневъдният сектор остава активен. "Ние се сблъскваме с извънредни обстоятелства, но мъжете и жените, работещи в сектора, осъзнават, че работата им има голямо значение за осигуряване на прехраната на населението", заяви Мануел Гарсия, президент на INTERPORC.

Испания е сред най-големите производители на месо в ЕС. Средно жител на страната консумира по 100 кг животински протеин на година. 50% от него идва от свинското месо.