Фермерските пазари постепенно се ориентират към онлайн продажба на продуктите си, показа справка на Агри.БГ. След като физически дейността им беше ограничена заради обявената епидемия от COVID-19 в страната организираните тържища започнаха интензивно да популяризират възможностите за поръчки онлайн и дистанционно от производителите.

Временно затварят пазари на производители

"Фермерите и малките производители от "Произведено във фермата" започват преки доставки до дома и офиса независимо къде живеете", съобщават на страницата си във Фейсбук организаторите на традиционния пазар, който се провежда всяка сряда пред Министерството на земеделието. Те предлагат и списък на фермерските стоки, които могат да бъдат поръчани онлайн или по телефон.

"От днес до края на мерките пазарът ще работи онлайн", са написали и от Фермерски пазар Варна, като дават списък с контакти на производителите и насърчават клиентите си да се свързват с тях, за да поръчат необходимите им храни и други стоки.

"С нашите производители работим усилено за това да предложим алтернативни начини за предлагане на тяхната продукция и да стига тя по-сигурно и лесно до своите ценители", обявяват и от Фермерски пазар "Иван Вазов" и Фермерски пазар Римската стена.

Много производители отдавна използват възможностите за онлайн и дистанционна търговия, но предпочитат живия контакт на тържищата, защото там се запознават с потребителите си, установяват връзка и печелят постоянни клиенти. Сега обаче са принудени да се придържат само към виртуалното общуване и да реализират продажбите си чрез него.

В първите дни от затварянето на пазарите им фермерите отчитат първоначален ръст в дистанционните поръчки, а също - и на клиенти, които идват на място в стопанствата им. Това обаче съвпада с момента на презапасяване на хората с храна след обявяване на извънредното положение в страната, който постепенно утихва. Засега те не забелязват отклонения от традиционните нива на продажби, които и преди са реализирали чрез виртуални или телефонни поръчки, обяснява Тенчо Христов, организатор на "Произведено във фермата".

Производителите се надяват, че скоро ще могат да се върнат на пазарите. Те недоумяват защо, когато общинските тържища и хранителните магазини продължават да работят, за фермерските пазари това е забранено.

"Там всички са на открито и рискът е по-малък. Освен това стоката се продава директно от производител на клиент и се намаляват посредниците по веригата. Това намалява и нуждата от срещи и контакти с повече хора по веригата", обяснява Тенчо Христов.

Организации на производители и фермерски тържища са подготвили съвместно писмо до министъра на земеделието Десислава Танева и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. С него те предлагат да им бъде разрешено отново да бъдат отворени пазарите, като предлагат комплекс от мерки, които могат да бъдат приложени, за да се гарантира безопасността на клиентите и ограничаване на разпространението на заразата.

 

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пазарите на открито продължават работа, въпреки коронавируса

Извънредно положение: Различни настроения в сектор "Растениевъдство"

Заради коронавируса: Фермер преструктурира бизнеса си