От няколко седмици международен екип, предимно от български и американски експерти, работи върху проект „Имплементиране на термовизионна камера, снабдена със специализиран софтуер, в мобилните устройста (смартфони) на населението“.

Целта на проекта е помощ в овладяването на пандемията Covid-19.

Млад фермер от Банско бори кризата с нови идеи

По-голямата част от екипа са медицински експерти, но има и IT специалисти, които работят по софтуерната част на изобретението.

Точно тук идва ролята на Георги Мутафчиев – млад фермер от Банско. Освен страста си към животновъдството и биовъведенията, Жоро се занимава и с IT тенологии.

Агри.БГ разказва за поредното откритие със силно българско участие, което може да се окаже с огромна значимост за целия свят.

Георги Мутафчиев: „Става въпрос за едни термовизионни камери, които се прикрепят към мобилно устройство. Те се плъгват в зарядното на всеки един смартфон, който е наличен на пазара. Ние разработваме софтуер, който с помощта на изкуствен интелект, базиращ се на предишни потвърдени случаи на коронавирус по света, успява да изготви термична картина. Камерата прави алгоритмични изчисления, с които дава процентна вероятност даден човек да има конкретното заболяване.“

Процесът трае 5 минути и дава над 90% точност на резултата.

Фермери даряват апарат за бързо откриване на коронавируса

Създателите на проекта описват основните му преимущества и практическите ползи в борбата с пандемията. Те включват:   

 - Осигуряване на персонална защита в периметър от 7-10 метра;
 - Мониторинг на заболеваемостта – брой новрегистрирани случаи, GPS локация, данни за соматичен статус на пациента;
 - Мониторинг на хода на развитие на заболяването – стадий, усложнения;
 - Контрол на подведени под „карантинен режим“.

Разработката предвижда и възможност за подаване на автоматичен сигнал към правителствените служби при засичане на потенциално болен или преносител на заболяването.

Георги Мутафчиев: „На база температура, на база възпаления, които протичат в човешкия организъм, може да се извлече изключително висок процент от нужна информация, за да се потвърди определен тип респираторна инфекция.

Освен типичните прояви, характерни за настинка и различни видове грип, вече има създадена специфична картина, която специално работи за коронавирус. Това означава, че има нещо общо между всички изследвани заболели - основно в Китай, оттам взимаме повечето данни."

Коронавирусът проваля отглеждане на зеленчуци в Монтанско

Друго предимство на разработката е достъпната цена, което дава възможност за масова употреба. Този малък хардуер, който се включва в мобилното устройство струва около 30 долара.

Георги Мутафчиев: „Това е един безплатен домашен тест, който може всеки да си направи. Хубавото е, че с тази камера не изследваш само себе си, а и хората около теб."

В международния екип на проекта срещу коронавируса има българско присъствие и от страна на медицината. Инфекционисти от САЩ работят заедно с д-р Невена Димитрова, специалист „Технологични иновации в медицината“. Тя се занимава с основния медицински координационен процес. Според Жоро, екипът е много компетентен и мотивиран, и скоро трудът им ще бъде приложен на практика.

Георги Мутафчиев: "Проектът е много гъвкав и може да се пусне в рамките на 2-3 седмици в експлоатация. Имаме вече договорки с производители на термовизионни камери, така че имаме доста зелени светлини до момента. Провели сме и разговори на високо ниво. Работим усилено."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Прогноза: Отново провалена реколта от кайсии

Ставка от 137,22 лева/хектар по схемата за преразпределително плащане

По подмярка 4.2: Дават шанс за още договори от първия прием през 2015 г.