Цените и наличностите на торовете ще се променят всеки ден в зависимост от това, какво се случва в Черноморския регион, коментира водеща световна фирма за брокерски и финансови услуги.

Как се изменя броят на животните за една година?

За по-малко от година разходите за торове нараснаха до небеса поради високите цени на природния газ в Европа, което принуди някои заводи да спрат или съкратят производството, включително и у нас. Стопани коментират, че поскъпването е петкратно при амониевия нитрат (от 330 лв./тон до 1500 лв./тон) и трикратно при карбамида (600 лв./тон до 1700-2000 лв./тон).

Военните действия в Украйна предвещават още по-страшно време на пазара. И ако до миналата седмица рекордно високите цени на торовете започнаха леко да падат, то последните събития помрачиха оптимизма тази тенденцията да продължи.

„За една нощ световните цени на карбамида се покачиха с 200 долара/тон, а на уреята – с над 30% за по-малко от 12 часа. Край на това развитие не се вижда“, коментира експертът Джош Линвил за американския портал Brownfield

Що се отнася до наличностите, той казва, че недостигът на местна работна ръка в секторите на тежкотоварния и железопътния транспорт е друг голям фактор, за който фермерите и търговците на дребно трябва да следят. Ако те разчитат на доставки в последния момент, нека се настроят за забавяне.

Статистиката сочи, че Русия е един от най-значимите световни доставчици на торове и свързани суровини като сяра. Миналата година тя беше най-големият износител на карбамид, NPK, амоняк, UAN и амониев нитрат и третият по големина износител на поташ. Още в края на 2021 г. обаче тя започна да ограничава износа си на торове и наскоро наложи двумесечен мораториум върху износа на амониев нитрат, ключов за царевица.

По отношение на фосфатите, традиционно доминирани от Китай и Мароко, Русия е основен износител с комбинирани 4 милиона тона на година доставки на DAP/MAP. Страната е четвъртият по големина износител на сяра. При днешните цени типичните руски пролетни обеми на износ биха докарали приходи от над 2 милиарда долара на месец, изчисляват от Argusmedia

Понастоящем руските азотни продукти са от особено значение за европейските фермери, тъй като няколко азотни завода спряха производство за продължителни периоди от време заради високите цени на природния газ. 

„Намаленият износ на торове от Русия ще затегне баланса на селскостопанските пазари в Северното полукълбо, тъй като основният им сезон на потребление настъпва през второто тримесечие на годината“, обяснява анализаторът на Green Markets Алексис Максуел в доклад на Bloomberg Intelligence.