Очаква се в началото на следващата седмица българските стоки и търговия да се повлияят от международните тенденции, така коментира случващото се в Украйна изпълнителният директор на Софийската стокова борса АД (ССБ) Васил Симов пред „Дневник“.

Директни плащания: С 352 млн. евро повече получават фермерите за 7 години

Той е категоричен, че всеки военен конфликт влияе на цените, но все още е трудно да се предвиди тяхното изменение. Българският пазар на зърно зависи от световните борси, затова се следи как ще реагират те.

През следващата седмица може да се очаква осезаемо повишение и на цените на горивата у нас, прогнозира пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Добрата новина е, че има достатъчно наличности, но е възможно цените на нормалните горива по бензиностанциите да бъдат около 3 лв./л.

На 24 февруари, когато Русия атакува Украйна, цените на петрола сорт „Брент“ са преминали психологическата граница от 102 долара за барел. Банките очакват 120 долара като горна граница в рамките на няколко седмици.

Терзиев припомни, че от началото на годината нефтът се е повишил с 28-30%, а поскъпването по бензиностанциите е между 5 и 8 процента. 

„Дори да не се бе случило това в Украйна, ние очаквахме повишение през следващите няколко седмици. В днешната ситуация, в която виждаме увеличение на всичко, свързано с нефта и нефтопродуктите, считам, че следващата седмица наистина ще има осезаемо повишение“, смята браншовият представител.