Прогнозата за по-високи цени на природния газ през април бе потвърдена от новото ръководство на „Булгаргаз“ ЕАД. Това стана ясно на среща между обществения доставчик и „Неохим“ АД на 11 февруари.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

От химическия завод в Димитровград обясниха, че при такива нива на стойността на природния газ цената на азотните торове остава изключително висока. Това, от своя страна, поставя земеделските производители в затруднена ситуация и застрашава успешния финал на стопанската година. 

В тази връзка от ръководството на „Неохим“ АД споделиха, че гръцките производители на минерални торове, получиха компенсации от 20 евро на MWh за консумирания от тях природен газ. И допълниха, че очакват българската държава също да стартира такава процедура. 

„Булгаргаз“ ЕАД ще продължи да доставя природен газ за производителя на торове и, ако е необходимо, ще увеличи количествата стига да няма форсмажорни обстоятелства, като технически проблеми заради природни бедствия или военни действия в Черно море. 

Заради понижаването на цените на карбамида на международните пазари, от ръководството на торовата компания не поеха категорично ангажимент, че ще продължат да произвеждат през месеците март и април. 

Съществува вариант да вземат също решение, което взеха през декември румънските заводи – да прекратят дейността си за неопределен период от време, за да избегнат загуби. От компанията припомниха, че основната причина за преустановяване работата на румънските производители са високите цени на природния газ.