За една година общият брой на говедата и биволите расте за сметка на овцете и козите, при които се отчита спад. Това показва последната статистика на Министерството на земеделието за селскостопанските животни в България. При изчисление на изменението се вземат предвид данните в периода между 1 ноември 2020 г. и 1 ноември 2021 г.   

Гласувайте: Наистина ли парите за земеделие в новия програмен период ще са повече?

Общият ръст на говедата е 3,5%, като най-голям е той при биковете над 2 години. Единственият отлив, който се забелязва в това въдство, е при мъжките говеда от 1 до 2 години.

Увеличението в биволовъдството е 5,9%, който се дължи главно на повечето малачета под 1 години. В процентно изражение животните са по-малко при мъжките биволи и малакините над 1 година.

Спадът в овцевъдството за 12 месеца е с -8,3%. Намаление на бройките се наблюдава във всички подкатегории – овце майки, женски овце, заплодени за първи път, и други.

Поголовието на козите също е надолу, но с -15,3%. По-големият брой на младите кози, заплодени за първи път, не успява да компенсира спада при козите майки и другите кози.

В свиневъдството раздвижване е в положителна посока – със 17,3%. По-добри са показателите спрямо година по-рано при прасенцата до 20 кг и при други свине. Процентът е отрицателен единствено при разплодните женски свине над 50 кг, но пък за сметка на това разликата надолу е незначителна.

А каква е ситуацията в момента, ще стане ясно като статистика едва след година, когато ще се разбере как пандемията, инфлацията и военното напрежение са повлияли на работата на стопаните. Вече има сигнали за масови разпродажби, включително на животни в чужбина.