Русия изпрати първия кораб, натоварен с пшеница, за Саудитска Арабия след деветмесечен застой на доставките по това направление.

Криза и успокоение: Пшеницата леко поскъпна

Това е първата доставка на руско хлебно зърно за Саудитска Арабия, след като Русия беше допусната да участва в търговете на кралството през август 2019 г., съобщи Ройтерс. Саудитска Арабия е голям вносител на пшеница, който ежегодно купува 3-4 млн. тона от стратегическото зърно.

Русия познава саудитския пазар като най-големия купувач на ечемик.

Износът на ечемик за страната през февруари се оценява на 66 хил. тона, а общо от юли миналата година досега там са продадени 1,1 млн. тона руски ечемик. През миналия пазарен сезон доставките на ечемик от Русия за Саудитска Арабия са били 1,5 млн. тона.

По информация на аналитичния център „СовЕкон“ сега доставчик на руската пшеница е „Гленкор“, а количеството е 61 хил. тона. 

Сделката е сключена със саудитската държавна компания SAGO, която и по-рано провеждаше търговете за пшеница. При организирането им компанията посочва допустимите региони за доставка, а продавачът може  да избере зърно за износ от който и да е от тях. 

„При условие, че приемането на пшеницата от кораба мине успешно, може да очакваме значителен ръст на доставките на руска пшеница за кралството през следващия пазарен сезон. Възможно е да става дума за износ на няколкостотин хиляди тона хлебно зърни и повече“, смятат анализаторите от „СовЕкон“.

Руското Министерство на селското стопанство започна да публикува в интернет оперативни данни за износа на зърно, за да се проследи движението на квотната извадка. Вече са оповестени сумарни данни за износа на зърно – пшеница, ечемик, царевица и ръж, от началото на април.

Информацията е по данни на митническите власти, събрани от декларациите за износ. Квотата за износ на зърно от Русия за второто тримесечие на тази година е 7 млн. тона, като в това количество не се включват доставките за страните от Евроазиатския икономически съюз.

Актуалните данни показват, че само през първите две седмици от въвеждането на ограниченията за износа търговците на зърно вече са използвали над 25% от допустимото количество - над 1,8 млн. тона са заминали за трети страни.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Добра новина: Пшеницата в Добруджа се развива добре!

Прогноза: Рекордна зърнена реколта през новия сезон

Зърнопроизводител: Пшеницата ще поскъпне, Китай ще попълва запасите си