Въздействието на коронавируса върху световната икономика все още е трудно да се оцени и предвиди. На международните пазари динамиката на валутните курсове променя баланса на силите между страните износителки.

На борсата: Недоверие към поевтиняването на пшеницата

Резкият спад от началото на месеца на рублата спрямо долара доведе до повишен интерес към руския експорт на пшеница.

Последният доклад на Министерство на земеделието на САЩ (USDA) показа засилен интерес към експортния потенциал на черноморския пазар. За руската пшеница и украинската царевица данните показват увеличение с 1 млн. тона.

Но цените на основните зърнени култури на международните пазари засега отчитат спад. Изключение от тази тенденция прави единствено царевицата.

Според експерти това донякъде се дължи на намаленото потребление поради мерките за коронавируса. 

У нас Софийската стокова борса (ССБ) отбелязва застой в котировките на пшеницата, а търговците изчакват развитие на ситуацията.

Анализ: Царевицата е най-рентабилната култура за 2019 г.

Агри.БГ  потърси мнение за актуалната картина на зърнения пазар и сезонното състояние на културите по родните полета от Георги Милев, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Не виждам някаква по-особена заплаха за сектора, свързана с коронавируса,
отбеляза зърнопроизводителят.

Георги Милев: "Сегашната ситуация в никакъв случай не е по-различна от една локална суша в Австралия или в Аржентина. Познато е в историята на борсата, когато има такива катаклизми. Някои участници гледат да осребрят активите си, за да може да разполагат с финанси, с които да посрещнат евентуални нужди при криза. 

Сега някои от по-малките участници в търговията, които влязоха след края на световната криза през 2013-2014 г., излязоха от пазара. Има един много лек отлив от 2-3%, което не е нещо притеснително."

Износът на слънчоглед продължава да се свива

Освен затворените пазари заради Ковид-19 в Китай, липсата на достатъчно влага там, както и в Северна Африка, ще доведе до нуждата от по-голям внос. Поради тази причина в последния доклад на USDA френският износ на зърнени култури, който има добро присъствие в тези региони, остава на добри нива.

Какво означава това за нас?

Георги Милев: "Получаваме информация, че Китай започват да се оправят, а те са един много сериозен клиент на зърнени култури. Може би вече три месеца няма търговия с тях. Ползват резерви. Това означава, че ще трябва да ги запълнят след кризата, което предполага очаквано по-голямо търсене, съответно и ръст на цените.

В много области на живота ни кризата с коронавируса наистина е опасна, но специално в земеделието не виждам нещо много страшно. Възможно е да има някакви спорадични смущения на цените, но и хората, и животните винаги ще имат нужда от храна."

Междувременно Европейската асоциация на търговците на зърно, растителни масла и фуражи (Coceral) прогнозира реколтата от пшеница в България през 2020 г. да нарасне до 6,1 млн. тона.

Нови възможности за следене на валежите в реално време

Липсата на нужните зимни условия у нас притесни стопаните през предходните месеци.

Последните агропрогнози за страната показват, че се очакват още валежи, а през третото десетдневие на март топлинните условия ще са подходящи за активизиране на вегетационните процеси при есенниците

Георги Минев: "Много топлата и сравнително суха зима доведе до непрекъсната вегетация на растенията. В момента са в една фаза, която е избързала календарно – братене и край на братене. Другото актуално са поникналите плевели. Самосевка слънчоглед вече се вижда по полетата. Това означава, че почвата е топла и има условия за вегетация.

Тези дъждове, които паднаха в района на Плевен и в почти цяла България, оказаха много благоприятно влияние. За съжаление, в Добрич нямаше валежи и това е притеснително. Те не са в достатъчно количество, но прогнозата предвижда още дъждове през март. Надяваме се да е така."
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермерите са убедени: Сезоните се изместват

Заради коронавируса: Фермер преструктурира бизнеса си

Експерти: Земята ни е в критично състояние