На фона на пандемия от коронавирус и липсата на яснота колко дълго ще продължи борбата със заразата, Международният съвет по зърното (IGC) обяви прогноза за рекордно световно производство на зърнени култури през сезон 2020/2021, пише IDK.ru.

Пшеницата поевтиня заради добри и лоши новини

Междуправителственият орган отбелязва в своята първа пълна оценка за сезона, че световното производство на зърно ще нарасне до рекордните 2,22 млрд. тона, което е с 2% повече спрямо предишния сезон.

Транспортните ограничения, свързани с пандемията, могат да попречат на важни селскостопански доставки, такива като семена и торове, и да нарушат хода на пролетните дейности на полето, се казва още в отчета на IGC. На този етап все пак се предполага, че сеитбата ще мине по обичайния начин.

На фона на рекордно производство експертите очакват умерено понижаване на световните запаси на зърно.

Потреблението на зърно се повишава до 2,23 млрд. тона в сравнение с 2,19 млрд. това през предишния сезон.

Докато при някои стоки се наблюдава рязък ръст на търсенето, особено на ориз и продукти от пшеница, влошаването на икономическите условия може да ограничи потреблението в дългосрочна перспектива, особено за промишлени стоки, като етанол и нишесте на основата на царевица, съобщава IGC.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Очаква се световното производство на царевица да нарасне до 1,16 млрд. тона, сравнено с 1,12 млрд. тона година по-рано, но ще е по-ниско от потреблението, което ще бъде на ниво 1,17 млрд. тона.

Международният съвет по зърното оценява световното производство на пшеница през 2020/2021 на 768 млн. тона (763 млн. тона за 2019/2020), което е по-високо от потреблението, оценено на 760 млн. тона.

Преходният остатък от пшеница ще бъде на рекордно високо ниво, най-вече заради увеличението му в Китай и Индия, казват от IGC.

Прогнозата на експертите гласи още, че световното производство на соя ще бъде 366 млн. тона, сравнено с 341 млн. тона през предходния сезон. Ръстът ще се дължи на увеличаване на площите в САЩ.

Макар запасите от соя да се увеличат, те вероятно ще са ограничени поради ниските начални запаси и ръста на търсенето, прогнозират от IGC.

През сезон 2020/2021 световното производство на ориз ще нарасне до 509 млн. тона, сравнено с 499 млн. тона през предишния сезон. Ръстът ще се дължи на увеличаване на площите в основните страни-износителки.