Добро до много добро е състоянието на пшеницата в Добричка област, съобщи проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт, гр. Генерал Тошево. 

Зърнопроизводител: Пшеницата ще поскъпне, Китай ще попълва запасите си

Ниските температури на този етап не пречат на пшениците, само се забавят темповете на развитие. Няма опасност от измръзване. 

В момента пшеницата е във фаза изправяне на розетка и начало на формиране на първи възел. Тази фенофаза дава възможност на растенията да издържат до минус 5 градуса, минус 8 градуса, допълни още проф. Киряков.

Дългият период на засушаване през зимата и високите температури правят още по-спешна нуждата от почвена влага. Падналите дъждове с адобре дошли, особено след сухите зимни месеци. Всяка капка в момента е необходима. 

„Трябва да вали, но явно дъждът нас пак ще ни прескочи. В останалите части на страната има валежи от дъжд и сняг, нас пак ни подмина”, коментира професорът. 

Заради топлото време в посевите преди дъждовете е имало листни въшки. Сега ниските температури ще спрат развитието на неприятелите. В момента не е необходимо земеделските стопани да бързат и да влизат в полетата с пръскачките, за да третират.

Проф. Киряков: „След затопляне на времето производителите трябва да направят оценка на посевите и да решат дали има нужда от влагане на инсектицид заедно с хербицидите.”

Що се отнася до заболяванията, само в полетата край морето са установени ръжда и мана, показват наблюденията на проф. Киряков по време на обиколките в пшеничните ниви. Една от причините е трайното засушаване. Ученият отново съветва стопаните да изчакат затопляне на времето и тогава да предприемат третиране с фунгициди.

В някои общини на Добричка област вече е започнало пръскането срещу плевели, най-вече срещу синап, но според учения мероприятията се извеждат твърде рано. Той е получил сигнали, че на отделни места пшениците жълтеят, най-вероятно от стрес след третиране с хербициди. 

„В момента земеделските производители нямат работа на нивата, нека трябва да спазват ограниченията. Ще дойде моментът за третиране с пестициди и сеитба на пролетници”, подчерта проф. Киряков.

В Добричка област през есента на 2019 г. бяха засети близо 1 млн.290 хил.дка с есенници. От тях 1,245 млн. дка е пшеницата. Площите с ечемик възлизат на малко над 15 хил. дка, а с рапица - 29 хил. дка.