Правителството на Испания обяви, че ще подкрепи фермерите, отглеждащи овце и кози в условията на кризата, която разпространението на коронавируса (COVID-19) провокира в страната.

100 хил. евро на ферма плюс de minimis – възможно ли е?

Вследствие на въведените мерки бяха затворени ресторантите и туристическите центрове, пише гръцкото издание Agrotypos.gr.

По данни на Министерство на земеделието, риболова и храните на Испания спешно се разработва кралски указ, който ще включва пряка помощ за овцевъдите и козевъдите, които отглеждат над 30 женски животни.

Съгласно източници от министерството максималната сума на финансовата помощ ще бъде 30 евро на животно на възраст до 4 месеца за всички агнета и ярета, които са били доставени от фермите в скотобойните, считано от 14 март тази година до деня, в който ще бъде отменено извънредното положение в страната.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Мерките, взети в борбата с коронавируса, създадоха значителен излишък от ярета и агнета на пазара в Испания. В указа, който се очаква да бъде подписан тези дни, ще бъдат посочени условията и начина на изплащане на помощта.

Междувременно у нас ДФ „Земеделие” публикува Списък със земеделските стопани, които имат право да участват в подпомагането за държавната помощ de minimis за кланици, които следва да организират изкупуването и реализацията на българско агнешко месо в търговската мрежа на страната през 2020 г.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производители призовават: Да спасим българското мляко

Разрешава се на фермите да колят и продават агнета на място

Овцевъдите не се предават