Българското животновъдство също е изправено пред предизвикателства в настоящата ситуация, но борбата с тях е едно, а отчаянието - друго.

Младост и традиции в една българска биоферма - оръжие срещу всяка криза

В своите виртуални разкази Агри.БГ ще ви разкрива историите на фермерите, които не се отказват, и начините, по които го правят.

Юлия Стоянова е овцевъд, който се бори с наложените ограничения чрез организирането на куриерски доставки до своите клиенти, чрез хъс и непрестанна работа.

В своята ферма животновъдът отглежда 220 овце. Произвежда сирене, кашкавал, кисело мляко и масло в семейната мандра. Израснала с любов към животните, в китното старопланинско село Гинци, през 2011 г. Юлия изгражда своя ферма и продава успешно продукцията си за ценители на фермерските пазари у нас преди кризата с коронавируса.

Юлия Стоянова: "С много клиенти имам контакт, хората ни се обаждат. Радваме се, че засега има тези транспортни фирми, които могат да доставят поръчаната продукция до крайния потребител.

Преди коронавирусът да навлезе в България имахме организирани пазари. Ходихме на Александър Невски, пред Министерството на земеделието. От нас пазаруват хора, които са ценители на качествената храна, разпознават кое е истинското, домашното. Моите наблюдения са, че много хора напоследък се обръщат към фермерските храни. Това много ме радва."

Фермери: Търсим достъп до пазара в кризата

Юлия споделя, че няма проблем с достъпа до фермата си. Пътува със зеления картон, понеже има регистрация за животновъден обект. Тя е солидарна с клиентите си в ситуацията и не смята да вдига цените на продуктите, които произвежда. Надява се, че великденските агнета също ще стигнат до клиентите.

Юлия Стоянова: "Принципно аз никога не съм се отказвала. Каквато и трудност да има, каквото и да се случи, аз съм упорит човек в тази насока. Може да е със закъснение, но постигам това, което съм решила, че ще направя.

Няма смисъл народът да се отказва. Вярно, много затруднения сега се получават. Много хора останаха безработни, повечето отидоха на борсите. Народът няма да има тази възможност, която е имал досега, но смятам, че цените няма да се вдигнат.

Аз няма да вдигна цените на моите продукти, за да бъдат достъпни за повече хора."

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Животновъдът призовава българските потребители повече от всякога да изберат родното и качественото производство. За финал отправя и послание към своите колеги.

Юлия Стоянова: "Аз бих препръчала на всички животновъди, на моите колеги, да не се отказват. Един ден всичко това ще приключи, ще отмине този вирус. Нека да си правят продукцията. Сиренето, кашкавалът, маслото имат трайност. Нека продължават. Все един ден това нещо ще свърши и пак ще си реализираме продукцията."

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

БНБ: Какво трябва да знаете за разсрочването на кредити?

100 хил. евро на ферма плюс de minimis – възможно ли е?

Цените на царевицата отразиха най-силно ефекта от COVID-19