Деветото издание на Национален събор на овцевъдите в България ще се проведе от 8 до 10 май край Петропавловскя манастир до град Лясковец, съобщиха организаторите от Нацоналната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Млад фермер пасе овцете с дрон

В рамките на събитието ще има международна кръгла маса за обмяна на опит с представители на браншови организации от Европа и Азия. Темата на форума ще е „Кооперативите като модели на устойчиво животновйдство".

Организаторите на събитието обещават богата програма през трите дни на събора.

Предвижда се голямо изложение на чистопородни овце и кози, селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирани медикаменти и литература. Ще бъдат показани различни видове кучета и коне и интересни демонстрации.

Пернишки фермер: Ще се наложи да убиваме животни, ако водната криза продължи

Край Петропавловския манастир ще се проведе и изложение на фермерски млечни и месни хранителни продукти. То ще е под мотото „Българските храни от български суровини“ и основната му цел е да възроди старите кулинарни вкусове, да насърчи потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини. 

А в забавната част на програмата, както всяка година, фермерите ще мерят сили в състезания по доене и ръчна стрижба на овце, най-тежък коч и пръч, майсторско обезкостяване на агнета, млеконадой от коза и теглене на товари от коне-тежковози.

Правила и трудности в агнилната кампания

Специална изненада ще са откритите уроци по гайда, кавал, народни танци, хайдушки игри.   

За първи път музейните експозиции, посветени на овцевъдството, ще са интерактивни и в тях ще „оживее“ поминъкът и битът на старите български пастири, Гергьовденските традиции и обичаи.

А как е изглеждал селскостопанският двор у нас и къщните занаяти преди повече от 100 години, ще може да се види във възстановката „Чифликът“. 

Специално за най-малките посетители ще има арт работилници и пленер „Нарисувай ми овца“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

 2019 г. в селското стопанство: Овцевъдство

Асоциация за развъждане на Лакон: С маркетингов план за своите фермери

Развъждане на местни породи: С какво французите ни превъзхождат?