При рутинна проверка инспектори от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са попаднали на кашкавал, произведен в неработещо предприятие, съобщиха от ветеринарните власти.

Сключиха първите договори за подпомагане на стопанства в Добричко

След направена проверка на производителя в Националния регистър на одобрените производствени предприятия е установено, че той вече не съществува в системата.

Проверката на обекти, в които е бил доставян кашкавала разкрила 68,4 кг от него, държани на скалд.

Кашкавалът е възбранен и е насочен за унищожаване.

Да затвориш цикъла на обратно: Пътят от мандрата до кравите

В друг случай и открито наличие на немлечни мазнини в сирене.  При проследяване на партидата е установено, че на етикета е посочена една фирма производител, но ветеринарният регистрационен номер е на друго предприятие.

Оказало се, че това предприятие не се занимава с производство на сирене. Инспекторите са предприели административни мерки - издадена е Заповед за спиране на експлоатацията на обекта и е съставен акт, по който се предвижда глоба до 4000 лв.

Ку-треска в Етрополе: Има ли заразени животни?

Несъответствия с изискванията са открити и в шест проби краве сирене и една козе сирене. Физикохимичните показатели отчели по-високо водно съдържание и по-ниско маслено съдържание от заложеното от производителя. 

В проверките на БАБХ са открити още три млечни продукта с ниско съдържание на мазнини.
В едно от предприятията са намерени 40 пластмасови кутии по 8 кг без етикети. Количествата са насочени за унищожаване, тъй като производителят не може да докаже техния произход. 

От началото на тази година до средата на февруари при съвместни проверки на инспектори от БАБХ, Комисията за защита на потребителите, двете асоциации на млекопреработвателите в България и асоциация „Активни потребители“ са взети и изследвани за съдържание на немлечни мазнини и по физикохимични показатели 32 проби от млечни продукти. 20 проби са от сирене, 10 - от кашкавал, една проба е от прясно мляко и една - от крема сирене с билки. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

С млечно мезе и лабне изненадва мандра в Плевенско

“Спаси крава” - как да си купиш крава и да пиеш мляко, без да излизаш от офиса

Мандра от високо в Родопите слиза на фермерски пазар в Пловдив