Млечното мезе е иновативен продукт, който рядко се среща на българския пазар. На вкус наподобява суджук, но в него няма грам месо. Селектираме специални сирена от производството и миксираме с подправки, които са типични за всяко българско семейство, споделя Иван Глухаров за Агри.БГ.

Родопска ферма си позволява лукса да остави кашкавала да зрее две години

Младият мъж бе сред производителите, които представиха България на Зелена седмица 2020 в Берлин. Това е първото му участие на международно изложение, и то от такъв ранг. За сметка на това е посещавал много от тях, от където заимства идеи.

„Вдъхновяваме се от чужди продукти от чужбина. Купуваме, започваме да разучаваме, изготвяме си рецепта, която ни устройва. Не е едно към едно, гледаме да го нагодим към българския вкус“, обяснява предприемачът.

Друг продукт собствено производство, с който се гордее, е лабне. 

„То представлява изцедено кисело мляко, овкусено и мариновано в олио. Прави се изцяло ръчно. От 1 кг кисело мляко се получават 150 г лабне. От рандемана и времето за обработка идва и по-високата цена“, споделя Глухаров. 

В семейната мандра се произвеждат още естествено пушени продукти на букови стърготини. Вече имат и нова, бутикова марка. 

„Ние отдавна сме се наложили на пазара, но с новата марка искаме да постигнем по-висока позиция. Досега сме пестели от опаковки, за да сме конкурентни като цени. Но в днешно време това вече не е фактор. С новата марка гледаме да предложим по-модерен дизайн, който да привлече окото“, разсъждава младият мъж.

Иван Глухаров: „Вече хората като видят ниската цена, не вярват, че е истинско.“

А той най-добре знае какво се търси на запад, след като в Швейцария завършва първата си магистратура по „Финанси и банкерство“. Любимите хора и семейният бизнес обаче го дърпат обратно в родината и днес той дава своя дан в развитието на продуктовото портфолио.

„Основният ни пазар е в София, като работим с няколко вериги и квартални магазинчета. За момента нямаме собствен фирмен магазин, защото трябва да се помисли за добра локация, отговорен персонал. Много са факторите“, убеден е предприемачът.

Той зарежда още в Русе и Варна. Доставя по схемата за училищен плод, но не директно, а чрез дистрибутори. Правил е опит за износ към арабски страни, но казва, че там хората са друг тип и по-трудно се прави бизнес.  

„Имаме две мандри в селата Обнова и Трънчовица. Отглеждаме към стотина крави, но изкупуваме суровина и от фермите наоколо. Стремим се към затворен цикъл, когато качеството ще бъде изцяло в наши ръце. Ще падне и разходът, който плащаме за изкупуване на млякото“, споделя част от своите планове Иван Глухаров.