В края на 90-те дядо ми купува малка мандра в плевенското село Обнова, след което прави разширение. По-късно купува още една мандра в съседното село Трънчовица. Сега отглеждаме и около стотина крави. Така започва разказът си Иван Глухаров, с когото се запознахме на Зелената седмица в Берлин.

Семейство прави успешен фермерски бизнес в най-бедния регион на Европа

24-годишният мъж е идеалният пример за това как селското стопанство може да върне младите в България. След като завършва магистратура „Финанси и банкерство“ в Швейцария, той загърбва шансовете за бляскава кариера на запад, за да развива семейните мандри в Плевенско. Чак не ти се вярва да е истина, но е точно така.

„Не съжалявам за избора си. Никога не съм искал да оставам там. Аз съм единствен наследник и чисто емоционално не си представях да остана в чужбина, в противен случай семейният бизнес загива. Но е трудно, като се върнеш“, споделя Глухаров.

След като вече е на ти със сметките, той прави нова стъпка – записва втора магистратура „Производство на млечни продукти“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив. 

„Нашият бизнес е изцяло семеен. Преди години баба и дядо се преместиха от София на село. Майка ми се занимава с дистрибуцията в София. Приятелката ми помага по изложения и пазари. Аз следя за проблеми в производството и качеството на продуктите. Дори вече мога сам да създам всеки един продукт в мандрата“, радва се младият мъж.

Но нека отново се върнем назад във времето. След като дядо му купува мандрата в село Обнова, прави разширение. На втората мандра в село Трънчовица също се прави пълна реконструкция, но по програма Сапард.

„Мандрата в село Обнова специализира в кисело мляко, прясно мляко, масло и сметана, докато другата в село Трънчовица произвежда кашкавали, сирена, по-бутикови вариации. Сега се стремим да разширим втората мандра и да преместим всичко в нея, което ще ни намали разходите“, разказва Иван Глухаров. 

Любопитното е, че за разлика от повечето животновъди, които впоследствие започват да преработват суровината си, дядото на младия мъж затваря цикъла на производство отзад напред.

„Дядо ми първо започва с мандрата. След това купува една постройка за ферма, реконструира я и купува животни. В онези години имаше пунктове във всяко село, имаше доста суровина. Тогава е било възможно да започнеш без кравеферма, директно с мандра. Докато в днешно време е малко по-различно“, смята Глухаров.

Днес семейството му отглежда оборно-пасищно около стотина крави. 

„Кравефермата е в края на село Трънчовица. Имаме си доилна зала, конвейер за почистване, но не можем да се похвалим с висока степен на автоматизация. Суровината ни обаче не е достатъчна и затова изкупуваме мляко от ферми от съседни села“, уточнява младият мъж. 

Млекопреработвателят работи на още няколко фронта, за да затвори напълно цикъла на производство. 

„Обработваме и земеделски земи – около 1300 дка. Използваме 300 дка за изхранване на животните във фермата, като отглеждаме люцерна, царевица. Отделно имаме и пасища, наета общинска земя“, споделя Глухаров.

Участието му на международното изложение в Берлин е първото му в чужбина. От две години обаче не пропуска форума „Светът на млякото“ в Интер експо център в София. Сега семейната фирма се е съсредоточила върху разработването на по-бутиков бранд, с който да покорява нови пазари по света и у нас.