В Етрополе са установени случаи на ку-треска при четири деца, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), цитиран от clinica.bg. Болестта се свързва най-често с отлеждането на кози и овци, но се пренася и от говеда.

Какво ни казахте: Повечето фермери не одобряват мерките за биосигурност

При животните треската протича без клинична картина, макар че може да доведе до бум в абортите, най-вече при козите, причинени от некроза на плацентата. По-рядко това се случва при овцете. Понякога се наблюдават симпотми на анорексия и депресия у животните 1-2 дни преди аборта.

Установяването на инфекцията изисква лабораторни изследвания. След проявите на заболяването, добитъкът развива имунитет и може да остане носител на бактерията, без да има последващи прояви и симптоми.

Ку-треската засяга и хора, които са били в контакт с инфектирани животни и особено при досег с плацента, околоплодни води, вълна, урина, фекалии, мляко и други. Вдишването на аерозолни частици с елементи на заразени животински фекалии или течности също е възможна причина.

Болестта се причинява от бактерията Coxiella burnetii. Симптоми на треската развиват 5 от 10 инфектирани души. Инкубационният период е 2-3 седмици. При хората тя протича тежко, с инфекции на дихателната система и симптоми като треска, потене, болки в мускулите и стомаха, диария, кашлица, загуба на тегло и др. При усложнения води и до пневмония и хепатит. Смъртността от нея е 12%, основно при възрастни хора от мъжки пол.

Бактерията оцелява дълго време в околната среда и се пренася на големи разстояния от вятъра. Проявява се най-често в пролетните месеци.

В България през 1992-1993 г. в Панагюрище са регистрирани близо 2000 случаи на ку-треска при хора със симптоми на остри респираторни заболявания, кашлица и бронхопневмония.

Това е най-голямата проява на заразата у нас. През 2002 г. в Етрополе се появяват 121 случая, а през 2004 г. са регистрирани 220 заболели. Ку-треската е повсеместно разпространена в България, с ендемичен характер.

Засега не е ясно дали в Етрополе има заразени животни. Агри.БГ отправи запитване към БАБХ и НЦЗПБ и продължава да следи темата.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Списъкът от храни, които ви трябват в случай на епидемия

Чумата удари още две свиневъдни стопанства в Шуменско и Варненско

Нюкясълската болест чука на границата