Нова реформа за защита на опрашителите и насекомите предизвика бурни реакции в Германия още в началото на годината. Впоследствие, министерството на околната среда и агроведомството в Германия постигнаха съгласие относно реформата.

Протестите на фермери в Германия не спират

То обаче не донесе никакво облекчение за фермерите, тъй като протестите от началото на месец февруари продължават.

9 февруари 2021 г .: 200 трактора минават през Щралзунд

Асоциацията на земеделските производители от Мекленбург и Западна Померания публикува в социалните мрежи клип как около 200 трактора преминават през ханзейския град Щралсунд в Германия.

Пред окръжния офис в Щралзунд представители на сдружението на фермерите и LsV MV искаха среща с областния администратор д-р. Щефан Керт и лорд-кметът на Щралзунд Александър Бадроу, пише AgrarHeute.

В същото време фермерите писаха и до канцлера Ангела Меркел Щралзунд, като в писмото земеделците отправят спешно искане да се обърне по-голямо внимание на проблемите на селското стопанство в Германия.

Във вторник, 9 февруари, Баварската асоциация на фермерите съобщи в Twitter, че земеделците ще протестират в Оксенфурт. Те са недоволни от правилата за регионално отглеждане на захар, но също така се противопоставят и на реформата в Закона за защита на опрашителите и насекомите .

8 февруари: Намери се компромис по Закона за защита на опрашителите и насекомите

Последните преговори между федералните министерства на околната среда и земеделието продължиха няколко дни. След като в края на миналата седмица беше намерен компромис между двете ведомства, останалите критични точки бяха обсъдени на среща с държавните секретари в понеделник (8 февруари).

През първата седмица на февруари Рейнската земеделска асоциация (RLV) и Вестфалско-липийската земеделска асоциация (WLV) подчертаха своите искания чрез малък митинг в централата на Бон на Федералното министерство на околната среда. 


7 февруари 2021: Протестите в Берлин

Няколко десетки фермери отново демонстрираха неподчинение и излязоха с трактори в правителствения район на Берлин. Те протестираха за промяна на курса в селскостопанската политика. Фермерските протести в столицата продължават почти две седмици. Земеделците развяват и плакати, на които пише „Фермерите се нуждаят от бъдеще - сега“. 

На 7 февруари фермерите протестираха и в други части на Германия - в Бон и в Ерфурт. 

„Само в Тюрингия са засегнати около 85 000 хектара обработваема земя и пасища, върху които земеделските производители вече няма да могат да работят в бъдеще“, каза д-р. Клаус Вагнер, президент на една от фермерските асоциации, част от протеста. В частност, включването на зони по Натура 2000 с пълната забрана за използване на хербициди и инсектициди поставя много фермери на в трудно положение.

4 февруари 2021 г.: Фермерите щурмуват социалните мрежи

Фермери от цяла Германия публикуват видео съобщения в социалните мрежи, за да привлекат вниманието на обществото към тяхното притеснение, насочено към новия Закон за защита на опрашителите и насекомите.