След  2 часа дебати, Народното събрание реши забраната за внос на украинско зърно да отпадне след 15 септември.

201 депутата гласуваха, 124 бяха “за”,  69 “против” и  8 гласуваха с “въздържал се”.  

Кирил Вътев пред Народното събрание: Ако забраната падне, има възможност за мерки за подкрепа на фермерите 

 

Правителството предложи забраната за внос на украинско да отпадне след 15 септември. Зад идеята застанаха депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Според данни на минитерството на финансите откакто действа рестрикцията, държавата пропуска приходи от ДДС. От опозицията се възпротивиха и заявиха, че така се обслужват определени интереси.

По време на двучасовия дебат, в който взе участие и земеделският министър Кирил Вътев, бяха изтъкнати двете позиции - на тези, които подкрепят отпадането, и на тези - които защитават позицията на българските зърнопроизводители. 

Не беше подминат и моментът, че проекторешението бе разглеждано на заседание на комисията по икономически политики и иновациите, а не в земеделската комисия на Народното събрание.  

Депутатите, които подкрепят земеделците, настояваха да се види анализът на Министерския съвет, за който и министър Вътев спомена и който той твърди, че е причината да подкрепя решението за отпадането на забраната. 

Бившият земеделски министър Иванов Иванов пък посочи от парламентарната трибуна, че ако решението се приеме, това ще е предателство към земеделците и ще е лош знак към ЕС. 

След като депутатите отклониха дебатите към обичайната грозна политическа полемика - с популизъм, подмятания и опорки, Вътев се обърна към някои от тях с репликата:  

“Ако ще ми губите времето, моля да ме освободите, защото имам работа.”

Дебатът се обърна на нападане и защитаване на министъра на земеделието. 

В крайна сметка, един от вносителите - Кирил Петков, представи част от аргументите, с които, според него и колегите му, се мотивира искането за отпадане на забраната. 

“Не става дума за забрана дали зърното ще влиза в ЕС, а става дума дали това зърно да влиза в пет страни, които са част от един общ пазар. Всички осъзнаваме, че когато сме част от общ пазар, цената на стоки като зърното, се определя от този пазар. Абсолтно грешно е да се казва, че дъмпинговите цени ще смажат производството. Единствената разлика е цената на транспорта. Заедно с това всички знаем, че когато има повече от една стока, тя влияе на цената на този пазар. Животновъдите имат нужда от подкрепа за фуражите. Тука има много силни икономически аргументи”, каза Петков. 

Успоредно с това в залата се отправиха и съвети към Вътев да си подаде оставката, на което той отговори, че ако министър-председателят поиска от него да освободи поста, той е готов да го направи. 

В хода на дебата Вътев припомни какви са количествата на производство на слънчоглед у нас и на необходимото количество за преработка от маслобойните. 

Всичко по темата 

От своя страна бившият министър на земеделието Десислава Танева направи 20-минутен анализ на това как се е стигнало до ситуацията и заяви: 

“Това решение на практика е без значение, тъй като Регламентът изтича утре (15 септември - бел. ред. Вижте позицията на еврокомисаря Войчеховски)”. 

Според нея вземането на това решение няма да има последици, освен политически. 

“Едно такова решение без дебат със земеделската общност е щета за политическата власт”, коментира тя. 

Според нея по този начин България се злепоставя пред източноевропейските страни членки на Европейския съюз, с които често са поставенени пред общи условия в селското стопанство и заедно водят преговори на европейско ниво по различни направления в този аспект. 

В крайна сметка забраната отпадна, а сега на ход са земеделските производители, чието търпение е на ръба и заявяват готовност за протест заради внезапния политически ход, който ги шокира.