Темата с вноса въобще на храни от Укрйна се дискутира от много време и на срещите на министрите от ЕС, както и във формата на петте фронтови държави. 
Украйна е изключително мощна аграрна страна с огромни обеми.

Основателното притеснение е, че Украйна не изпълнява тежките изисквания, които са наложени от ЕС в производството на земеделска продукция. Предвид това, че Украйна е във война, предвид, че ЕС я подкрепя, България също полага усилия в нейна подкрепа. 

Това каза министърът на земеделието Кирил Вътев пред народните представители по време на дебатите относно проекторешението за отпадане на забраната за внос на украинско зърно. 

Министър Вътев обясни, че коридорите към Солун и Кавала са осигурени.

“Притесненията на петорката произведоха намерението да се иска продължаване на тази забрана и след 15 септември и аз я подкрепях в 4 срещи. На последното заседание на Министерския съвет бяха изнесени макроикономически показатели,  които показват, че не е толкова притеснително България да се откаже от забраната”, каза Вътев и добави, че има възможност да бъдат набелязани мерки за подкрепа на фермерите. 

Той припомни, че и до момента има внос на украински стоки и дори на забранение слънчоглед. 
“Има внос на слънчоглед, който влиза през Румъния като румънски. Затова аз приех аргументите на Министерския съвет, за което предприемаме следните мерки - завишаваме контрола на всички украински стоки - най-вече на зърнените. Стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и тежки метали, плюс останалите, които вече се следят - пестициди, хербициди и т.н. 

В събота ще проведем среща с зърнопроизводителите, очакваме днес да ни представят техните притеснения и въпроси,за да получат коректни отговори. Да набележим програма за действие”, каза още Вътев. 

В момента текат дебатите в пленарната зала. Правителството предложи забраната за внос на украинско да отпадне след 15 септември. Зад идеята застават от депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Според данни на минитерството на финансите откакто действа рестрикцията, държавата пропуска приходи от ДДС. От опозицията се възпротивиха и заявиха, че така се обслужват определени интереси.

Според земеделските производители това ще унищожи бизнеса им и те се готвят за протести.