Българската аграрна камара даде пресконференция по повод предстоящите протестни действия в цялата страна срещу задълбочаващата се криза в селското стопанство.

Вижте още: Кирил Вътев: Не сме имали разговори относно падането на забраната за внос на зърно от Украйна

"Не се ли спазят нещата, които сме поискали в писмото ни с дата до15 септември, ще има протести.

Дали те ще бъдат с или без участието на някои от тук присъстващите по никакъв начин не обезсмисля писмото ни. Затова се казва всеобщ национален протест.

Прекалено сложни теми, прекалено сериозни казуси, които не търпят никакво отлагане. Дори голяма част от тях обещанията са давани на високо политическо ниво. Как после нашите членове да имат доверие в управлението? Разбирате, че това не е сериозно", коментира Симеон Караколев, председател на НОКА.

От своя страна председателят на НАЗ коментира:

"Ние защитаваме една позиция вече 4 месеца и 2 дни преди крайният срок на забраната България да излезе с тази позиция. Сами разбирате какво лице показваме пред тези държави - страни, с които ние имаме много общо като структура на земеделие, като проблеми, като размери на подпомагане и т.н.

Това, което ние правим в момента като решение, е предателство към тези пет държави.", каза Илия Проданов.

Атанас Василев, председател на УС на Националното сдружение на българските лозари, изтъкна:

"Действително всички държави по един или друг начин правят протекции, за да защитят своите земеделски производители само ние винаги си сваляме гащите без това да бъде поискано. Винаги така става.

Всеки защитава собствения си интерес - и национален, и собствен, Няма такова нещо като свободен пазар. Това са приказки за наивници и който вярва на тях е дълбоко заблуден. Държавата трябва най-накрая да си влезе в ролята и да подпомогне нас - земеделците", категоричен е той.

А изпълнителният директор на БАК Светлана Боянова заключи с думите:

"Също така трябва да се спре при всеки един повдигнат проблем от страна на бранша, да се казва колко пари била дала държавата. Ама това не работи. Това повече не може да продължава и да се очерня сектора на земеделското производство. Не познавам държава в Западна Европа, потребителят да не предпочете местната суровина. Няма такава държава. Аз съм сигурна, че след днес обществото ще подкрепи производителите, защото ще разбере, че те работят за него", заключи Боянова.