Комисията по икономически политики и иновации в Народното събрание прие проекторешението относно удължаването на превантивните мерки на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. 

В него се казва следното: “Отчитайки солидарността на България с Украйна и за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб... България не подкрепя продължаването след 15 септември на забраната за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна”.

След емоционален дебат, решението беше прието с 10  гласа “за”, 4 “против” и 2 “въздържал се”. 

Предстои гледането на проекторешението в пленарната зала.

На обсъждането в Народното събрание присъстваха и земеделски производители - Илия Проданов, председател на НАЗ, Димитър Мачуганов, член на НАЗ, Наталия Шукадарова, изпълнителен директор на НАЗ и Симеон Караколев, председател на НОКА.

Ето какво коментираха фермерите.

От сутринта земеделският бранш в България е в шок. В шок е от това, че решението няма никакъв анализ; че решението се разглежда на тази комисия. 

Това е абсолютна подигравка с българския земеделски производител.

Дискусии се водят в пространството от дълго време, а това решение да се приема по този начин за нас е недопустимо. 

Искахме да чуем от вас анализ, явно няма такъв. Надявам се, че вие днес осъзнавате отговорността на това свое решение. 

Надявам се, че осъзнавате напрежението, което има в земеделския бранш, както и натиска, на който ние сме подложени. 

Това напрежение ще се излее и то по изключителен мощен и хоризонтален начин. Говорим за оцеляване на сектор пчеларство, животновъдство, зърнопроизводство. Всички тези сектори са подложени на ужасен натиск и дъмпинг от Украйна. 

Ние категорично заявяваме, че ще защитаваме интересите на българските производители по всички възможни начини и се надяваме, че ще преосмислите това решение”, каза пред депутатите в комисията Илия Проданов.

От своя страна Симеон Караколев добави:

“5 пъти е нараснал вносът на сухо мляко от Украйна спрямо 2021 г. И това по никакъв начин не води до намаляване на цената на млякото в магазина. Това рефлектира единствено до рязко намаляване на цените на купуване на прясно мляко и съответно до откази от изкупуването му.

Към момента, ако суровината в агрохранителната верига, е българска, то не пречи утре да е вносна. Около 1000 стопанства имаме тази година, които ще бъдат или затворени, или животните в тях ще бъдат редуцирани. И всичко това при положение, че не се намалява консумацията на тези млечни продукти. Те просто се заменят от български с вносни”, каза Караколев.

Въпреки изказванията на Илия Проданов и Симеон Караколев, липсата на анализ върху ситуацията и обосноваване на проекторешението, депутатите от Комисията по икономически политики и иновации в Народното събрание, имаха своя визия по темата. Повече от тях бяха съгласни с предложението и това доведе до неговото приемане.

За сметка на това Илия Проданов изнесе някои важни данни за сектора.

“Цената на олиото след въвеждането на забраната падна. Цената на слънчогледа в България се покачи. Около 2 000 тона слънчоглед на месец се реализираше от влизането на забраната до момента. В момнета в България има 6 хил. тона слънчоглед и 2 млн. реколта, която се очаква. Това прави 2 млн. и 600 хил. тона слънчоглед.

Нашата консумация за вътрешно потребление е около 600 000 тона слънчоглед. Всичко друго е за износ.

Другото много важно нещо е, че целият ни капацитет, на всички преработвателни предприятия в България, е 3 млрд. тона - капацитет, който те не са достигали в нито една година назад. Тоест слънчоглед има в излишък.

Освен това транзитът на украинско зърно през България не е спрян. Той си продължава и си върви, и ние не го спираме.

В момента в България имаме над 70 хил. земеделски производители. 15 хил. земеделски производители на слънчоглед. 9 млрд. брутен вътрешен продукт от земеделска продукция в сектор “Зърнопроизводство”.

Над 100 000 души са заети в сектор “Земеделие”. Наистина е жалко, че тази тема се превръща в обект на политически дебат. Докато украинските производители не започнат да изпълняват европейските изисквания, няма как да бъдем конкурентен пазар. 

Ние сме горди, че сме на доста добри позиции в Европа, но украинските производители като започнат да изпълняват европейските изисквания, тогава да видим кой, колко е конкурентен и кой на каква цена ще произвежда.

Министерски съвет е органът, който разисква този въпрос. Министерството на земеделието е органът, който прави анализи по този въпрос. И органа, който ще вземе крайното решение е ЕК. Това решение, което в момента ние вземаме и има ефект само и единствено върху участието на България. И ние за пореден път ще покажем едно лице, което не е хубаво”, заключи Проданов.

От своя страна Димитър Мачуганов каза следното:

“Правете сметка, че ние оттук нататък винаги ще имаме реколта и половина на склад. Ние сме хора, които сме вложили милиони в този бизнес. Но разберете, вие не ни помагате, вие ни пречите и ни дърпате надолу!”.