Въпреки че все още няма окончателно решение по този въпрос, има много аргументи за разширяване на забраната на ЕС за внос на зърно в граничните страни. Украйна също трябва да преразгледа позицията си по този въпрос, каза Януш Войчеховски, еврокомисар по земеделието.


Еврокомисарят представи в Европейския парламент позицията на ЕК относно украинския износ на зърно след оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърно и също така анализира ситуацията, свързана с ембаргото върху вноса на зърно от Украйна за петте държави, които са близо до фронта. 

Януш Войчеховски: Отделихме значителни ресурси и подкрепа, за да гарантираме, че износът на зърно от Украйна може да отиде там, където е необходим. Предоставяме рекордна подкрепа на фермери от Европейския съюз като част от кризисния резерв. Спекулативната търговия е спряна. Бяха въведени временни мерки, които позволиха стабилизиране на пазарите в съседните на Украйна страни.  Това не ограничи износа на украинско зърно през коридорите за солидарност. 

Всъщност, според еврокомисаря, коридорите за солидарност се оказват голям успех. Той изчисли, че от началото им са транспортирани 44 милиона тона украинско зърно.

"Има доказателства, че при добра воля и ангажираност ЕС разполага с логистичните възможности, които ще позволят да изнесе тазгодишната реколта и от Украйна (оценена на 56 милиона тона зърно). Въпреки това е от съществено значение да осигурим необходимите средства за транспортиране на украинско зърно през съседните страни, за да избегнем затруднения", добави Войчеховски.