Непосилно нарастващите разходи за торове провокират земеделските производители да търсят оптимизация. Един от начините това да бъде постигнато е чрез опознаване на потенциала на червената детелина в силажа, съобщава Agriland. 

Най-добрите междинни култури за картофопроизводители

Червената детелина има две предимства - с нея може да се намалят разходите за торове и да се поддържа оптимално ниво на производство на фураж, казва генералният мениджър на AgriSearch Джейсън Ранкин. По думите му някои сортове червена детелина имат потенциала да фиксират 200 кг/ха азот (N) от атмосферата на годишна база.

Чистите насаждения от червена детелина могат да произведат до 13 тона сухо вещество на хектар годишно, сочи проучване на учени от Института за земеделие и биология (AFBI). 

В резултат на това фермерите, отглеждащи силажни треви, съдържащи значителни количества червена детелина, трябва само да добавят необходимите нива на поташ и фосфат, за да гарантират, че са осигурени високи нива на производителност, допълва Ранкин.

Друго предимство на червената детелина е, че съдържа висококачествен протеин. 

Това позволява на животновъдите да намалят нивата на допълнителен протеин, който предлагат в концентрираните фуражи, казва специалистът. Той признава обаче, че червената детелина има своите специфики при отглеждане. РН на почвата, нивата на фосфат и поташ трябва да са правилни, за да се оптимизира растежът на културите. 

За да се възползвате от потенциала на червената детелина, трябва да я задържите в силажа максимум четири години. 

Общо взето се препоръчва смес от червена детелина, бяла детелина и многогодишен райграс да образуват основните съставки на 10-годишния силаж, отбелязва Ранкин и допълва, че червената детелина ще окаже своето въздействие през първите четири години. След това райграсът и бялата детелина могат да запазят високите нива на добив и качество на фуража, докато почвата не се засее отново.




Вижте още:

Тренд в Португалия: Овце в лозето

Формулата на успеха на новозеландските животновъди

Расте ли интересът към соргото у нас?