Отглеждането на междинни култури в производството на картофи може бъде отговорът на предизвикателствата, с които фермерите се сблъскват напоследък. Практиката е добра алтернатива на торенето с оборски тор и дефицита на естествени торове. За да се възползвате максимално от нея обаче, е важно правилно да подберете комбинацията от междинни култури, пише Farmer.

Земята под угар ще продължи ли да се сее и през 2024 г.?

Не е тайна, че отглеждането на кореноплодни култури, каквито са картофите, постепенно изчерпва органичните ресурси в почвата. Коефициентът на разграждане на органичното вещество за кореноплодни култури на леки почви е -1,26 т/ха, на средни почви -1,4 т/ха, а на тежки -1,54 т/ха. Това се обяснява с малкото количество остатъци от реколтата, повишеното разлагане на почвения хумус и повишената ерозия в резултат на широкоредова обработка и механични намеси в междуредията. Тези явления са особено опасни за леки почви, които традиционно са предпочитани за отглеждане на картофи.

В този ред на мисли междинните култури може да възстановят намалелите ресурси от органична материя. Те допринасят за образуването на хумус и подобряват редица свойства на почвата. Освен това, оставени под формата на мулч, те предпазват горния слой на почвата от ерозия. Междинните култури имат също така пряк благоприятен ефект върху добива и качеството на картофените клубени. Те повишават съдържанието на сухо вещество и нишесте.

Какво да използваме като междинна култура за картофи?

Масова практика е производителите на картофи да отглеждат междинни култури, заорани през есента или оставени под формата на мулч до пролетта. Те по-рядко залагат на зимни междинни култури, тъй като има риск от изсушаване на почвата през пролетта.

Добър избор междинна култура за картофи са нематоцидните сортове маслодайна ряпа и бял синап. Те стимулират ларвите на инвазивните картофени цистообразуващи нематоди да излязат от цистите, но не им осигуряват условия за развитие. Освен това изграждат голяма биомаса, която е източник на органична материя.

Ще подобрите съдържанието на органична материя в почвата и ако използвате бобови култури като лупина, серадела, полски грах, детелина и фий. Съставът на смеската може също да включва още овес, лен, слънчоглед, ръж и елда.

Една примерна смеска от междинни култури за картофи включват полски грах + слънчоглед (130 кг/ха + 15 кг/ха), серадела + елда (40 кг/ха + 40 кг/ха), ръж + зимен фий (80 кг/ха + 50 кг/ха), бял синап + овес (10 кг/дка + 100 кг/дка), маслодайна ряпа + лупина (15 кг/дка + 100 кг/дка).



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Давид Обойски - пример за иновативен фермер

Полезно: ДФЗ публикува важни срокове за директните плащания

За зелено торене всеки животновъд попълва цели седем дневника