Робърт Лайън е английски овцевъд, който по традиция приготвя дажбата на бременните животни от силаж от царевица, соя и трева. Наскоро, за да увеличи устойчивостта на фермата ки и да намали въглеродния отпечатък, той реши да отглежда сам възможно най-голяма част от фуража, който използва, пише Farmer`s Giude. 

Шампион сме по обвързаната подкрепа в сектор "Животновъдство"

Сега Лайън е започнал проект „Our farms“ на Farming Connect, за да оцени как грахът и бобът могат да му помогнат да постигне тази цел. Двете варива може да се използват в диетата на преживните животни като полезен източник на разградим протеин и енергия. Добро решение ли са за целта, която английският фермер си е поставил?

Грахът има около 26% суров протеин на база сухо вещество, а бобът - около 29%. И двата са високоенергийни източници на храна. Тази зима купеният грах и боб ще бъдат включени в диетата на до 600 овце-майки и 150 белгийски сини юници, като нивата ще се определят от анализа на фуража, с който ще бъдат хранени.

През 2024 г. Робърт Лайън  ще отгледа двете култури, за да ги включи в дажбата за 2024/25 г. Смята, че те ще се впишат добре като междинна култура в ротация с 3,6 хектара ечемик, които отглежда всяка година. Тъй като грахът и бобът са азотфиксиращи култури, това означава, че фермерът няма да има нужда да прилага синтетичен азотен тор върху културата, която го следва, и се надява, че нейните корени също ще бъдат добри за структурата на почвата. В рамките на експеримента Лайън се надява да оцени финансовото въздействие на промените, които прави, както и каква е разликата в разходите между закупуването на грах и боб и отглеждането им във фермата.

Има основателни причини, поради които фермерите трябва да обмислят отглеждането на повече домашни фуражи, смята Дафид Оуен, служител в сектора на смесените ферми за Farming Connect.

Използването на повече домашни фуражи може да намали разходите за зимни храни и зависимостта от вносна соя и да подобри въглеродния отпечатък на фермата, допълва той. То освен това намалява риска от внезапно повишаване на цените на закупените фуражи и зависимостта от химически торове.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Реакции на фермери: Не търсете виртуалните при реалните животни

Сдружаване и коопериране - къде бъркаме?

Какви цени на зърното предлагат фючърсните пазари?