Южна Корея потвърди два нови случая на африканска чума по свинете (АЧС) близо до границата със Северна Корея, въпреки засилените мерки за удържане на болестта, която съкрати значително популациите от свине в Азия, информира Phys.org. 

Пазарът на свине е стабилен с тенденция към поскъпване

Министерство на  земеделието, храните и селските райони оповести лабораторни тестове, потвърждаващи десето и единадесето огнище на болестта в две ферми в Паджу, пограничен град, в който първата инфекция е потвърдена на 17 септември. 

Представители на местните ветеринарни служби работят активно върху спирането на разпространението на болестта, те дезинфекцират ферми, камиони и пътища, забраниха транспортирането на живи животни и са на път да унищожат 93 500 свине. Планирано е да бъдат заклани още поне 17 000 свине, включително във фермите в радиус от 3 км от огнището на болестта. 

Африканската чума по свинете не представлява заплаха за човешкото здраве, но е фатална за прасетата. Засега няма ефективна ваксина или лечение на болестта. 

На властите им предстои да установят от къде е дошла заразата. По всяка вероятност източникът идва от Северна Корея, която през май информира, че има открито огнище близо до границата й с Китай. 

През последните месеци Севера Корея прекрати на практика сътрудничеството си с Южна Корея на фона на ядрените преговори със САЩ, което усложни работата по предотвратяването на разпространението на АЧС. 

Междувременно у нас изплатеното финансово подпомагане заради разпространението на АЧС е в размер на 8 850 000 лв. Работна група към Министерството на земеделието работи активно върху надграждането на мерките за биосигурност.

„Разделили сме стопанствата на три категории – индустриални, фамилни и лични стопанства. За всяко от тях разработваме нови три нива на биосигурност, ползвайки добри практики от държави с влязла АЧС, но в които индустрията продължава да работи,“ обясни земеделският министър Танева.