Част от случаите на АЧС са установени в области в Румъния, в които през 2018 г. и 2019 г. е регистрирано заболяването. Общо 17 са новите огнища в северната ни съседка, съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич д-р Борислав Каменов, директор на ОДБХ.

И ловните дружинки в Пазарджик заплашват с протести

Болестта в съседната държава обхваща и диви, и домашни прасета. Засиленият трафик на автомобили и хора през граничните пунктове Кардам, Дуранкулак и Северняк през лятото доведе до засилени мерки за биосигурност в Добричка област.


В Добричка област няма установени нови случаи през последната седмица.

В момента фокусът е върху промишленото свиневъдство в областта, информира още експертът. 7 са промишлените ферми, които обхващат близо 100 000 прасета.

„Извършваме проверки на всеки 10 дни в комплексите, проверяваме дали пращат проби регулярно. Продължава и дежурството в кланиците. В края на месеца в България ще бъде извършена проверка от европейски експерти“, поясни д-р Каменов. 


По отношение на обезщетенията на частните стопани, директорът на ОДБХ-Добрич съобщи, че остава да се плати на стопаните в община Генерал Тошево. МЗХГ осигурява средства и ще бъдат платени 


По 150 лв. ще получат ловците за всяко отстреляно и по 50 лв. за намерено мъртво диво прасе. Средствата се отпускат от земеделското министерство.

Откритите трупове на животните трябва да се загробят по надлежния ред, като преди това от тях се вземат проби за изследване. 
По време на заседанието областният управител Красимир Кирилов се обърна към общините и представителите на институциите да уведомяват своевременно ОДБХ за планирани и провеждани събори, състезания и други подобни мероприятия, както и да се спазват стриктно мерките за биосигурност, които включват дезинфекция на автомобили и хора. Едно от предстоящите събития, които изискват  повишено внимание, е провеждането на конно състезание в Каварна.

 

Всички новини по темата следете ТУК