Европейският пазар на живи прасета се запази стабилен през изминалата седмица, въпреки проблемите с Африканската чума по свинете (АЧС) в някои страни от източната част на ЕС.

Влиянието на чумата по свинете се усеща все по-силно на пазара

Цените на повечето пазари останаха стабилни, но изглежда, че тенденцията е към поскъпване. Съотношението между търсенето и предлагането в повечето страни в момента е балансирано, отбелязва MeatInfo.

В същото време оборотите на пазара чувствително нарастват. Макар че котировките засега остават стабилни, в Германия търсенето на вътрешния пазар леко се увеличи. Непроменени са котировките на свинете в Холандия, Дания, Австрия и Великобритания.

Испанският пазар също е стабилен. Страната все още е на първо място в европейската ценова структура сред петте най-големи страни-производители на свинско месо в ЕС.

Потреблението на свинско месо в Испания отчита нормалния за сезона лек спад, но страната си остава най-големият износител на такива продукти в ЕС. За искапнските свиневъди е благоприятен фактът, че търсенето на свинско месо в Китай значително се е увеличило.

През изминалата седмица френският пазар вървеше към чувствително увеличаване на цените. Ситуацията на пазара в Белгия обаче се отличи с тенденция към поевтиняване.