Регистрацията на стопанствата сама по себе си не е проблем, ще я облекчим като формални изисквания, но не това е същественото в момента. При този влязъл вирус са важни условията за биосигурност, които трябва да си изградил, за да се регистрираш, обясни земеделският министър Десислава Танева на пресконференция заради чумата по свинете.

Десислава Танева: Прасета в двора може да има чак другия септември

Работна група към Министерството на земеделието вече работи върху надграждането на мерките за биосигурност.

„Разделили сме стопанствата на три категории – индустриални, фамилни и лични стопанства. За всяко от тях разработваме нови три нива на биосигурност, ползвайки добри практики от държави с влязла АЧС, но в които индустрията продължава да работи,“ обясни министър Танева. 

По отношение на личните стопанства ще има съвсем елементарни изисквания, които могат да бъдат направени с ръчен труд от самите стопани. 

„Става дума за ограда, съоръжение за съхранение на фураж, дезинфекционна ваничка за измиване на ръцете, комплект дрехи, с който се влиза и излиза, без развъдна дейност. Всички стопани трябва да са наясно, че ние не можем да продължим по същия начин,“ заяви ресорният министър.

Наред с новите мерки за биосигурност, които ще доведат до промени в законодателството, се подготвят няколко целеви приема по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Става дума за мярка 6.3 за малките стопанства и мярка 4.1 за големите стопанства, като разграничителната линия е размерът на стопанството. 

„Развъдната дейност е изключително рисков фактор за разпространението на заболяването. Тази развъдна дейност може да бъде разрешена за фамилни ферми и те ще бъдат подкрепени по мярка 6.3,“ уточни земеделският министър.

Десислава Танева потвърди, че броят на прасетата тип заден двор ще бъде намален от пет на три.

„Никъде не е разрешено те да се отглеждат свободно, без мерки за биосигурност и с развъдна дейност,“ каза тя. 

Тъй като заболяването вече се разпространява в Сърбия и Северна Македония, у нас се готвят трайни решения по отношение на проверка и дезинфекция на потока от туристи.

„С Румъния сме в ЕС. Там не можем да мислим за изграждане на ограда между двете страни, но работим върху трайни решения по отношение на дезинфекция на минаващите транспортни средства и проверка на съответните товари независимо че движението на хора и капитали е свободно,“ обясни Десислава Танева.

Десислава Танева: „Очакваме от ЕК реимбурсиране на част от средствата. Те също ще ни помогнат. Но в момента с всичко, което ни е по задължение, се движим в срок.“

Какво мисли по въпроса със ситуацията по чумата по свинете у нас сподели и еврокомисар Витянис Андрюкайтис, който бе у нас по повод на 14-тата годишна среща на Постоянната група от експерти по Африканска чума по свинете (АЧС).

„Ситуацията с АЧС е тревожна. Но ако продължите стриктно да прилагате мерките, след 3–4 години ще намалите значително броя на заболяванията. И хората ще могат да се върнат към предишния си живот. Трябва да работим със селата, с местните органи. Те трябва да разберат, че ако искат свиневъдство, трябва да имат по-голяма биосигурност,“ убеден е еврокомисарят. 

Той даде пример с Белгия, където заради чумата са избити 40 хил. прасета като превантивна мярка, каквато приложиха и българските власти.

„Това е много емоционално за хората. Защото в момента те виждат, че прасетата им са здрави, но след една седмица може и да не са. Разбира се, такова умъртвяване на животните е болезнено, но то трябва да отговаря на конкретните епидемиологични оценки на ситуацията,“ обясни Андрюкайтис.

В събитието се включиха над 90 експерти и представители от 34 страни, включително от Китай, Океания, Америка. Сред тях бяха също министри и заместник-министри на шест държави от Балканския полуостров – Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Косово, Сърбия. 

„Срещата в София придоби друг характер, защото в нея участват и политически лица от Балканите. Комисията от работна придоби един по-сериозен политически смисъл,“ сподели Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Дамян Илиев: „Прилагането на 100% от мерките е единственият начин да имаме резултати.“

Една от целите на това събиране е мненията и идеите на участващите да бъдат използвани в бъдеще за създаване на ръководства, които да направят така, че на тема биосигурност всички страни да имат еднакви мерки. 

„Основното в борбата със заболяванията е да следваме мерките, разписани ясно в кодекса на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). И там няма място за обсъждане дали мерките са правилни, или не. Въпросът е да имаме възможност да ги приложим на 100%,“ убеден е Илиев.

Всички новини по темата вижте ТУК.