Въпреки наложените санкции, Русия остава основен фактор при определяне на цените по световните борси и пазари. Европейските източници продължават да губят конкурентоспособност, което е видно и от последните международни търгове.

Зърнопроизводител: Реколтата е добра, когато я продадем

Каква точно беше целта на похода, организиран от частната военна компания „Вагнер“ не стана много ясно, но пазарите разтълкуваха това като нова порция несигурност и реагираха мигновено. В допълнение, все по-неясното бъдеще на Черноморския коридор също допринесе за тревогите на търговците и така цените започнаха да се „отлепят“ от дъното, на което бяха през последните месеци.

Много страни в Близкия изток и Северна Африка разчитат до голяма степен на руската пшеница. Египет, например, обикновено си осигурява 60% от необходимата пшеница чрез внос от Русия. Всяка промяна в руския износ може да промени световните търговски потоци в момент, когато производството е застрашено в световен мащаб.

През миналата седмица, експортните цени на руската пшеница се повишиха за втора поредна седмица, темпът на износа също, с което повишение при цените се забеляза и по световните пазари.

По данни на консултантска агенция ИКАР, цената на новата руска реколта пшеница с 12,5% съдържание на протеин, доставена безплатно на борда (FOB) от Черно море през юли, е оценена в края на миналата седмица на 231 долара за тон в сравнение с 228 долара за тон предходната седмица.

„Още в понеделник (26.06) форуърдите за новата реколта вече бяха на нива около 235 долара за тон“, каза Дмитрий Рилко, ръководител на агенцията.
В същото време постъпиха данни и за износа от страната. Според SovEcon общия руски износ на пшеница през юни ще достигне до 3,2 милиона тона, в сравнение с 1 милион тона през юни 2022 г. и средно за последните пет години - 1,4 милиона тона.

Руската федерация е изнесла 1 милион тона зърно миналата седмица, в сравнение с 680 000 тона седмица по-рано, включително 970 000 тона пшеница в сравнение с 560 000 тона седмица по-рано, се пише в седмичния доклад на SovEcon. 

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!