Enotécnica е най-голямото национално изложение за лозарство и винарство в Португалия. То събира десетки компании и хиляди желаещи да се запознаят с новите тенденции в сектора. Тази година по време на събитието бяха представени прогресивни нови продукти - от ултра леки бутилки за вино до обработка на бъчви с вулканични камъни. Не липсваха и роботизираните системи, пише Eco Sapo. 

Биофах: Български биомед ще достига до испанските потребители

Един от акцентите на Enotécnica тази година е свръхлеката стъклена бутилка за вино Бордо на френската компания Verallia. Продуктът носи името Bordeaux Air300G и тежи само 300 грама. 

Този формат обещава да революционизира пазара на стъкло, който е изправен пред предизвикателството да направи бутилките за вино по-екологични и по-леки в сравнение с бутилки, които тежат между 400 и 500 грама, казва Флавио Ферейра, търговски директор на Verallia Portugal. 

Вниманието на изложители и посетители привлече и обработката на винени бъчви с вулканични камъни. Идеята е на компанията Tonnellerie JM Gonçalves, която изнася почти 90% от продукцията си за САЩ, Испания и Франция. Цената на буре от 225 литра варира от 475 до 1000 евро в зависимост от географския и ботанически произход на дъба и структурата на дървото.

Системата Onyx е вдъхновена от сауните, където камъните се използват за поддържането на температура. Ние решихме да приложим това към обработката на дърво. Поставяме вулканични камъни в термокамера, която нагрява камъните и след като се нагреят, препича дървесината без използването на огън. Благодарение на този метод постигаме максимално внимание към ароматите на вината“, казва Серхио Гонсалвес, внук на основателя на компанията. 

Технологията все още е в самото начало на своето внедряване. За момента в предприятието на компанията 80% от бъчвите, предимно от френски дъб, се пекат на огън по стария начин.

Друго интересно предложение на Enotécnica бе Reoaked - дигитална платформа, която ви позволява да купувате и продавате използвани бъчви за вино по целия свят с гаранция за качество и анонимност. Тя е продукт на френската компания Tonnellerie Baron. В платформата продавачът определя продажната цена и само когато използваният варел стигне до купувача, парите се превеждат по сметката му. 

Един от най-ключовите моменти на изложението беше представянето на платформата Espaço Vine&Wine, насочена към повишаване на конкурентоспособността и устойчивостта на лозята и винарския сектор в Португалия. Това е една от програмите за мобилизиране на бизнес иновации, подкрепени от Плана за възстановяване и устойчивост (PRR) на Португалия на стойност 41 милиона евро. Консорциумът обединява 45 субекта: 20 винарски компании, 16 технологични компании, 6 организации с нестопанска цел за научни изследвания и развитие и 3 индустриални асоциации.

„Събрахме производствения, технологичния и научноизследователския сектор, така че заедно да могат да формулират решения на проблемите, пред които е изправен производственият сектор, от които има много: изменение на климата, цифров преход и зелена енергия“, обяснява Едуардо Роса, заместник Президент, ректор на изследователския проект на Университета на Трас ос Монтес и Алто Дуро (UTAD).

Проектите в процес на разработка включват пръскачка с дрон и робот за задачи по прецизно торене, които също могат да изпълняват три отделни задачи: мониторинг на лозята (спектроскопия за откриване на болести), третиране на лозя с UV и ултразвук и прибиране на реколтата.

„Скоро ще имаме робот, способен да изпълнява редица задачи в лозето. В момента имаме огромен недостиг на работна ръка в селското стопанство и има операции, които могат да бъдат роботизирани. Това е значителен напредък в лозарството“, подчертава Едуардо Роза, заместник-ректор по научните изследвания в UTAD.

Многороторната дрон пръскачка, разработена от UAVvision, е предназначена да замени тракторите за лозя и да пръска малки и големи площи. 

Още една платформа ще бъде в услуга на португалските лозари. Това е Vine & Wine. Тя ще събира информация за лозята и виното и ще предоставя данни, вариращи от климатични прогнози до лечения. 

„Идеята е да се консолидират услугите, достъпни за всички фермери“, каза Едуардо Роза.



Вижте още:

Земеделски форум „Фермата“ представя иновации и устойчиви практики в агробизнеса

Равносметка: По 500 лева губят лозарите от всеки декар с винено грозде

Ще бъде ли затегнат контролът за продажбата на винено грозде и на вино, включително наливно?