В лозаро-винарския сектор положението е трагично и това продължава с години, алармираха производители. 

Четете още: Тодор Джиков: Само фермерите плащат цената на Зелената сделка


„Нямаме само искания за пари, да не остава обществото с такова впечатление. Най - важно нещо, което ни касае са законовите промени.“ Това каза Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари, член на Управителния съвет на Българска аграрна камара.  

Преди 1989 година в България има 1 800 000 декара лозя, а сега обработваните площи са стопени до 168 000 декара. 

 

В момента в Министерството на земеделието тече обсъждане на новия Закон за виното и спиртните напитки. Той препоръча всички, които имат отношение към сектора, да бъдат активни и да коментират важните за тях теми. 

„До момента такава възможност не съществува и винаги се излиза с йезуитски изказвания, които не могат да се разберат и да им се хвана краят“, сподели Василев.

Разходите за отглеждане на лозя са достигнали 1300 лв./дка, сочат грубите сметки в бранша. При среден добив в страната около 800 кг/дка и изкупна цена е 60 ст./кг при червените сортове и 80 ст./кг при белите сортове, загубата на лозарите е около 500 лв./дка. 

При такава равносметка оцеляването на стопаните става трудно. Повечето от тях имат друг бизнес освен лозарството и от там се подпомага дейността в селското стопанство.„Не случайно едно от исканията ни е, ако държавата не може да вземе реални мерки за запазване на бранша, да се пристъпи към изкореняване на лозята като се обезщетят реално производителите под някаква форма. Другото е да се даде възможност на самите стопани да намалят декарите си с лозя, за да могат да продават на справедлива цена продукцията, за която имат пазар“, каза още председателят на Националното сдружение на българските лозари.