До края на годината се очаква лозаро-винарите да имат нов Закон за виното и спиртните напитки (ЗВСН). За да види какви са нагласите в сектора, Министерството на земеделието публикува въпросник, който е активен до 15 февруари.

Още по темата: Няма да се купуват гроздокомбайни с парите за преструктуриране и конверсия на лозя

Един от въпросите касае представителността на браншовите организации в лозаро-винарския сектор. Идеята е в ЗВСН да бъдат заложени изисквания към организациите, като по този начин да се осигури тяхната легитимност. Националната лозаро-винарска камара ще продължи да бъде регулирана в ЗВСН, както и нейните структура и функции, уточняват от земеделското министерство.

Друго питане е дали не е по-добре законът да се раздели на два отделни – Закон за виното и Закон спиртните напитки.

Нужно е да отговорите още дали сертификатът за произход на грозде, предназначено за производство на вина със ЗНП /ЗГУ, сортови вина без ЗНП/ЗГУ, вина без ЗНП/ЗГУ и за произход на вина със ЗНП/ЗГУ, да се генерира автоматично от информационната система за поддържане на лозарския регистър. Целта тук е намаляване на административната тежест.

Друг въпрос е свързан с това, дали дневниците (входящ и изходящ регистър) за продуктите, суровините и енологичните манипулации в предприятията за производство на вино, да бъдат електронни в информационната система за поддържане на лозарския регистър. По този начин ще се улесни воденето на дневниците, както и контролът по тях, аргументират се от ресорното министерство.

Да има ли задължителна регистрация на обектите за продажба на вино, се пита още във въпросника. Идеята е продажбата на вино, включително наливно, да се извършва в регистрирани за целта обекти, чрез опростена регистрация - място и лице (юридическо лице, извършващо продажбата). Ще има и глоба за неспазване на изискването за вписване и отписване и контрол от страна на ИАЛВ.

Регламентиране на места за продажба на винено грозде, тоест продажбата на грозде от стопанството да е разрешена, планират още от администрацията. Целта е изсветляване на сектора и проследимост на виненото грозде. Респективно ще се въведат глоби за продажби извън регламентираните места.

Не на последно място, има идея ежегодно в Лозарския регистър да се попълва информация за актуализиране на данните за лозарското стопанство. Периодът на подаване може да бъде преди гроздобер, например от началото на новата лозарска година до края на срока за подаване на декларации за реколта, при което ще подават всичко заедно. 

„Така ще разполагаме с актуална информация за действащите гроздопроизводители. Възможността да се подава информация за промени в лозарското стопанство и през останалия период от време ще се запази”, уточняват от Министерството на земеделието.