Въпреки мерките на гръцката държава да се справи с липсата на работна ръка в земеделския сектор, тя продължава да бъде сериозно предизвикателство. Към днешна дата ситуацията в Западна Гърция например не се е подобрила и фермерите очакват законодателни промени, за да може да наемат работници от трети страни. Надеждите са липсите да бъдат попълнени с работна ръка от Египет, Непал и Пакистан, информира Ypaithros. 

Проф. Домозетов: От дъждовете се пукат дори най-устойчивите сортове череши 

Още миналата година в Гърция бе направено допитване с цел да се изчислят нуждите на сектора. Няколко министерства предприеха инициативи. Засега обаче очакваните резултати не са постигнати. Планираното въвеждане на близо 150 000 чужденци и сключването на двустранни споразумения с Египет се оказа времеемък процес, чийто напредък не е значителен. 

В Западна Гърция от обявени близо 12 000 работни места в земеделието около 10 000 са за сезонни работници за ниви, разсадници, оранжерии, свинеферми, птицеферми, горско стопанство, аквакултури и др. 

В очакване на новата реколта земеделците имат голяма нужда от работници за отглеждане на ягоди - един от най-важните експортни продукти в Гърция. Търсенето му продължава да расте, а работна ръка няма. 

Липсата на работници утежнява значително отглеждането на ягоди. От миналия септември са предприети необходимите действия за назначаване на персонал. Забавянето на процеса по легализация застрашава реколтата, казва Димитрис Тактикос, местен търговец. 

Обърнахме се за работници към Египет, Пакистан и Непал. До момента са дошли 30 египтяни. Поискали сме още 150 души. Консултациите с египетското консулство за процедурите по легализация и издаването на зелени карти обаче се бавят много и загубихме и тази година, допълва той. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Птицевъдството страда от огромния дисбаланс между малки и хипер големи производители

Производител: Цената на биволското мляко върви надолу и няма купувачи

Дамите в селското стопанство: Фатме Рамадан