Популярната песен “Три милиона” на литовския певец, музикант, комик и телевизионен журналист Мариюс Микутавичюс отдавна не отразява реалността в Литва. Населението на страната вече е под 2,8 милиона. Има дефицит на работна ръка в земеделието и прекалено много хора, които предпочитат да живеят на социални помощи, пише литовското издание Ukininko palarejas. 

Събира се нещо като кризисен щаб за очертаването

За нелекото дередже, както се казва, споделя Викторас Гедаминскис, фермер, който обработва земята със семейството си от 30 години.

Семейството на Гедаминскис обработва 300 ха земя в района на Акмене. Основно отглежда пшеница, ечемик и рапица. Получената реколта продава, тъй като от повече десетилетие фермерите в Литва преминават от млекопроизводство към растениевъдство. 

Млекопроизводителите в страната изпитват много трудности. Те са изправени не само пред строги изисквания, но и пред ниски изкупни цени за продукцията. Макар в растениевъдството също да не липсват предизвикателства, то е по-доходоносно, отбелязва фермерът. 

През 30-те години, в които се занимава със земеделие, Викторас Гедаминскис е пробвал да развива и биоземеделие. Отглежда овес, пшеница и ечемик на около 50 ха. Реколтата обаче е малка и не може да се реализира в Литва. Вместо това я продава в Германия и Нидерландия. 

В Литва производството на биологичните ферми все още не се цени. Посредниците спечелиха повече от нашата биологична ферма, отколкото ние самите, споделя Гедаминскис. 

По думите му, желанието на хората да работят е твърде малко. Мнозина живеят само от помощи

Много хора сега искат да живеят само от помощи, не искат да работят. Държавата ги развали, казва фермерът. Спомня си периода от 2008 до 2013 г., когато да се отглеждат говеда е било по-лесно. Не е имало проблем да се намерят хора с желание за работа. 

А през последните пет години е трудно да се намери човек и за един ден, отбелязва Гедаминскис. 

Нежеланието на хората да работят засяга не само селското стопанство. Отвориха нов завод в квартал Акмене, търсят нови работници, но ги няма, допълва той. 

Според Гедаминскис липсва държавна подкрепа за фермерите. Има нужда от нови закони и логични изисквания. 

Здравите хора трябва да работят, а не да чакат държавна подкрепа. Вместо това през цялото време се сблъскваме с нови ограничения. Тук се реши, че според закона 5% от земята не може да се обработва. Купил съм земя, платил данъци за нея и не мога да я обработвам? Пет хектара от 100 ха не се обработват – това е много голяма площ, колкото и земя да имаш, казва с огорчение фермерът. 

Добрата новина за литовците е, че сега е по-лесно да се получи финансиране, ако решиш да започнеш да бъдеш фермер или планираш да разшириш стопанството. 

Когато започнахме да се занимаваме със земеделие около 1992 г., банките в страната дори не поглеждаха земеделието, не можеше да става и въпрос за финансиране. Едва по-късно започkа да се развива сътрудничеството между банките и фермерите. В момента, ако имаш нужда от средства, може не само да получиш консултация за кредита, но и да коригираш плана на изплащане. Най-важното е да имаш визия и желание за работа, казва Гедаминскис.

Въпреки трудностите, няма намерение да се отказва. Планира да разшири стопанството. В момента ферма от 300 ха се счита за малка в Литва.

Ако имахме поне 500 ха, щеше да е по-добре. Да речем, ако сега изгорят или се намокрят 50 ха посеви от наличните 300 ха, такава загуба оказва голямо влияние върху общия резултат. Едва ли бихте го усетили във ферма от 500 ха, казва Гедаминскис. В момента хектар обработваема земя в страната струва 6 хиляди евро. 

Правим всичко заради деца. Сега все по-малко млади хора остават в селата. Заминават да учат и не се връщат или се връщат след работа в чужбина с увредено здраве и се нареждат в редиците на държавна издръжка. Въпреки това има желание да опитаме, да не се отказваме лесно това, което сме създали през всичките тези години, заключва Гедаминскис. 




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермер преуспя със сусам и фъстъци

Какво трябва да знаят фермерите за покривните култури и новите изисквания?

Събев: Наложително е да се намери решение в дългосрочен план за оцеляването на фермерите