Цените на зърното на фючърсния пазар се повишиха до най-високото си ниво от средата на март. Причината за това е обявяването на двама големи търговци на зърно за напускане на Русия, съобщава agrarheute.com. 

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Пшеницата поскъпна с почти 3 евро до 266,25 евро за тон за началото на май и с 3,50 евро до 265,50 евро за тон за новата реколта. При царевицата също цените за първия майски договор се покачиха с почти 3 евро до малко под 262 евро за тон. Увеличението на цените беше предшествано от различни съобщения за големи международни търговци на зърно, които искат да напуснат Русия, което вероятно ще натовари допълнително и без това крехката експортна логистика на Черно море.

Глобалният търговец на стоки Cargill съобщи на руското министерство на земеделието, че ще спре износа на руско зърно от началото на следващия експортен сезон, който започва на 1 юли, съобщиха от там в сряда. „Прекратяването на експортната дейност на руския пазар няма да повлияе на обема на доставките на зърно в чужбина. Съоръженията на компанията за износ на зърно ще продължат да работят независимо от това кой ги управлява“, каза министерството на земеделието в коментар за Ройтерс.
Световният търговец на зърно Viterra също планира да спре търговията със зърно в Русия, съобщи Bloomberg News. Руският износ също може да бъде ограничен, ако Москва временно спре износа на пшеница и слънчоглед, съобщи руският бизнес всекидневник Ведомости миналата седмица.

Алтернативата

Междувременно става ясно, че Русия планира алтернатива на зърнената сделка, след като осъзна, че има какво да губи от първоначалната. Руснаците подготвят т. нар. Persian Hub – алтернатива на черноморската зърнена сделка, в която ще участва Иран. 
В процеса на прилагане на Черноморското споразумение за зърното, Турция започна да се възползва от доставките на пшеница от Русия и Украйна, както и от други зърнени култури. 

Разходите за руските износители на селскостопански продукти са се повишили сериозно, като единична такса за паричен превод вече достига 7% от общата сума поради „обменни рискове“, според UkrAgroConsult .

В продължение на шест месеца, от средата на септември 2022 г., бяха предприети стъпки за организиране на логистичен канал от руските пристанища на Волга в Уляновска област до иранското пристанище Анзали и терминалите и митническите складове на Казвин. 

Последните доклади за намерението на Русия да увеличи стратегическите си запаси от зърно и да контролира обемите на износа внасят несигурност на пазара.
Анализаторската компания Agritel съобщава за други проблеми. Логистичните затруднения в износа на зърно от Украйна през изминалата година благоприятстваха вноса на големи количества зърно в Европейския съюз, особено в Полша, Румъния и България. 

Тази ситуация дестабилизира местните пазари, включително нашия и претоварва складовите и логистичните възможности. На този фон цените на зърното на някои местни физически европейски пазари падат значително, въпреки покачването на цените на фючърсния пазар.

У нас картината не се променя

В подкръг „Зърно“ на Софийската стокова борса котировките са същите за последния период. Цената „продава“ на хлебна пшеница с доставка, продължава да е на сравнително висока цена от 620 до 730 лв./тон, купувачите котират далеч по-малко на 400 лв./тон. Анонсите за покупка на фуражен ечемик са на 410 – 430 лв./тон, царевицата се търси на 420 – 440 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед от място на 770 – 800 лв./тон, а продавачите не котираха. Всички цени са без ДДС.