Очаква се България, Полша, Румъния, Унгария и Словения да разпишат искане, което да бъде внесено в ЕК и  с което да поискат мерки за спасяване на икономиките и най-вече земеделието в тези страни. „Движим се в правилната посока“, заяви за Агри.БГ Радостина Жекова след среща на зърнопроизводители с президента Румен Радев. 

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

В продължение на близо 3 часа членовете на НАЗ са представили най-наболелите проблеми в сектор „Земеделие“ у нас и са дискутирали причините за възникването им и начините за решаването им.

До срещата се стигна след като браншовата организация обяви 3-дневни протести и блокажи по румънската граница на 4 основни гранични пункта – Кардам, Силистра, Русе и Видин. Още в първия ден на протестните действия трафикът между България и Румъния беше прекъснат за час от стотици тежки земеделски машини. Основното искане на земеделските стопани е свързано с безмитния внос на селскостопански стоки от Украйна, промяна на регламента и прекратяване на т.нар. „коридори на солидарността“. 

Протестите продължават и на 31 март.

„След това ще си приберем машините. Ще бъдем в готовност за 7 април да подкрепим колегите си от всички засегнати страни“, допълни Радостина Жекова. На тази дата са насрочени протестни действия на земеделските стопани от Румъния и Полша, които също са потърпевши от "коридорите на солидарността". 

Държавата следи с разбиране основателните притеснения на българските зърнопроизводители и продължава да полага усилия те да получат по-силна подкрепа и справедлива компенсация в рамките на Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата. 

Държавният глава подчерта, че не трябва въведените коридори за износ на украинска продукция да водят до изкривяване на пазара и да нанасят щети на зърнопроизводителите ни. Президентът изтъкна необходимостта от адекватна компенсация на селскостопанските производители от държавите в ЕС, които са на първа линия и търпят загуби. Затова заедно с Румъния, Полша, Унгария и Словакия, България подготвя писмо до европейските институции, в което да запознаят ЕК подробно с щетите, които търпят земеделците.

Румен Радев отбеляза, че вече е поставил проблема за икономическите загуби по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица, както и в разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Засегнатите от въведените коридори европейски страни разчитат и на разбирането и подкрепата от страна на останалите държави в ЕС.

На срещата бяха набелязани мерки, чрез които да се намери алтернатива за реализацията на големите количества земеделска продукция, която не може да се пласира и остава в складове, се казва в съобщение от пресофиса на президентството.

Участниците в разговора обсъдиха възможността за промяна в европейския регламент, който предвижда временно освобождаване от мито на украинското зърно, внасяно в ЕС, както и засилването на фитосанитарния контрол. Възстановяването на антидъмпинговите механизми по отношение на вноса на земеделска продукция и въвеждането на депозитни такси, които да бъдат възстановявани при износа от България на украинско зърно, също бяха сред дискутираните теми на срещата.

България разширява влиянието си на световните пазари и има потенциал да играе важна роля за преодоляването на продоволствената криза, затова е необходимо българските зърнопроизводители да получат адекватна подкрепа, заяви още Румен Радев. Министерството на земеделието ще продължи да си сътрудничи със зърнопроизводителите за намиране на допълнителни възможности за реализиране на продукцията им, като ще се търсят перспективи за ангажирането на трети пазари.