Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ ще заседава днес (13 юли), научи Агри.БГ от аграрния министър Кирил Вътев след заседанието на Комисията по земеделие в Парламента, където той отговаря на депутатски въпроси. 

Важно! Вижте електронните формуляри по интервенциите за Кампания 2023

Както Агри.БГ писа именно този орган следва да вземе решение за разпределението на средствата от остатъка от средствата по мярката „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“. 

Забавянето на изплащането на парите изнерви земеделските стопани. 

Досега заседание не бе насрочено заради дългите процедури по назначаването на заместник министри в правителството, тъй като част от тях се определят като членове на Управителния съвет на Фонда. 

Мярката за помощ заради Украйна стартира през миналата година с бюджет от 426 млн. лв., от които само 213 млн. лв. бяха нотифицирани.  

По първия транш предвидените средства са 213 млн. лв., които се разпределят по следния начин: 
•    Едри и дребни преживни животни, коне, и пчелни семейства – 102 млн. лв.;
•    Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 111 млн. лв.

В края на април Държавен фонд „Земеделие“ преведе 175 626 718 млн. лева на 34 873 земеделски стопани с приключили административни проверки на място по държавната помощ заради войната в Украйна. 

През май имаше допълнителен прием по схемата за стопаните, които не са успели да кандидатстват по т.нар. украинска помощ. През юни 423 фермери получиха малко над 1 млн. лева.  

Все още има за разпределение почти 36 млн. лева от нотифицираната сума в размер на 213 млн. лева. Именно тези пари очакват земеделските производители, които са засегнати от войната в Украйна.

В началото на този месец от Фонда отговориха на запитване на Агри.БГ, че „остатъкът до утвърдения ресурс ще се доплати след вземане на решение на Управителния съвет на ДФЗ за промяна на ставките по видове култури и видове животни“.

Все още е неясно дали обещаните, но все още не нотифицирани 213 млн.лв. ще бъдат включени в държавния бюджет за 2023-а година или по помощта ще се дадат по-малко пари.