Изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) утвърди образците на три документа, които земеделските стопани са задължени да попълнят и да заявяват пред институцията по интервенциите на директните плащания за Кампания 2023, информираха от пресофиса на Фонда.

Електронните документи са публикувани за улеснение на фермерите на официалната страница на ДФЗ. Целта е бенефициерите предварително да се запознаят с изискванията в тях.

Оповестените образци се отнасят за:
 
    - Плана за управление на хранителните вещества по еко схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал (чл. 40, ал. 1, т. 2 от Наредба № 3 от 2023 г.);

    - Плана за паша по екосхемата за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи (чл. 43, ал. 1 от Наредба № 3 от 2023 г.);

    - Таблица на използваните парцели по интервенцията за обвързано с производството подпомагане за плодове (ИП). Документът се издава от агроном (чл. 25, ал. 4 от Наредба № 3 от 2023 г.).

 

Електронните образци ще бъдат заредени в индивидуалните профили на кандидатите, които се намират в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ, след приключване приема на заявленията за Кампания 2023.

Крайният срок за кандидатстване беше удължен със Заповед на министъра на земеделието и храните до 21.07.2023 г.

Всеки бенефициер по интервенциите следва да попълни формулярите и да ги изпрати обратно към ДФЗ – отново чрез СЕУ, в триседмичен срок след приключване на Кампанията.

За улеснение на стопаните в момента се разработват и указания как коректно да попълнят изискуемите документи. Информацията за тях ще бъде своевременно оповестена и публикувана на сайта на институцията.