Работим по схема да платим поне 50% от помощта във връзка с войната в Украйна още следващия месец”, обяви служебният министър на земеделието Явор Гечев в Пловдив, където присъстваше на разяснителна среща със сектор „Плодове и зеленчуци” по повод Стратегическия план.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

Той увери присъстващите фермери, че тази година ще е различна по отношение на плащанията. Те ще се разпределят през цялата година, а не в самия й край, тъй като средства на стопаните са нужни през целия период на вегетация на дадено растение

„Ще редим така помощите, че да излизат една след друга. Целта ни е постоянно да има поток от средства, а не земеделците да се чудят как да си платят едно, второ или трето нещо. Очаквайте и още приятни изненади, но нека не говоря наизуст преди да сме напълно готови”, каза още агроминистърът.

Явор Гечев: Ако някой сектор е ощетен и това излезе на технологичните карти, то ще му дадем повече пари по украинската помощ и така ще го компенсираме. 

По думите му министерството също забелязвало тежки аномалии при ставките, затова може да се използва този кризисен инструмент, „за са се оберат луфтовете”. „Тъй че не е най-големият проблем дали ще се направят ставките тази година, или не”, подчерта Гечев.

Относно остатъка от т.нар. трета кризисна помощ заради войната в Украйна, който е предназначен за пчелари и преработватели, от министерството заявиха, че средствата ще бъдат изплатени, както е обещано – в началото на годината, което означава съвсем скоро.

На въпрос дали зърнопроизводителите ще бъдат включени следващата помощ заради войната ,Гечев лаконично отговори да се питат протестиращите от другите сектори дали са съгласни да споделят половината от парите: „Аз бях човекът, който беше критикуван, че даде пари за слънчогледа в предходната украинска помощ”, добави още Явор Гечв.

Той коментира и обявеното от еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски – че ще поиска отваряне на кризисния резерв. „България беше първата, която каза, че ще има проблем, ако продължаваме по същия начин и че трябва да се вземат мерки, включително отварянето на кризисния резерв и отварянето на нови коридори, които да не оставят продукцията в Европа, тъй като това се отразява на нашите земеделски производители”, припомни Явор Гечев.