Проектобюджетът на страната за 2023 г. бе публикуван тези дни и логично погледите на всички се обърнаха към сметките, включително и на земеделците. 

Това, което прави впечатление е, че в направлението на средства за земеделие, е посочено следното: 

“За осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове - 363 млн. лв.” 

Това са парите по т.нар. Украинска помощ или „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, както е официалното наименование на мярката. 

Или поне така може да се тълкува, тъй като абзацът за земеделие е написан така че не става напълно ясно и може би следва да има допълнителни обяснения от страна на Министерството на финансите. 

Иначе мярката за помощ заради войната в Украйна стартира през 2022 г. с бюджет от 426 млн. лв. 

213 млн. лв. от нея вече са платени и от месеци стопаните са убеждавани, че предстои да се изплатят останалите 213 млн. лв. 

Само че според записаното в проектобюджета, и това, което се разбира от него, за втория транш са предвитени не 213 млн. лв., както беше обещано на земеделците, а 150 млн. лв.

Губят се 63 млн. лв.

От Българската аграрна камара изразиха притеснение от този факт пред Агри.БГ. 

“Надяваме се от Министерството на финансите, които предлагат държавния бюджет, да преосмислят това решение и да коригират сумата като добавят липсващите 63 млн. лв. Те са необходими на фермерите”, посочиха от Камарата. 

Проектобюджетът предстои да бъде обсъден и гласуван от Министерския съвет. Именно в този момент от Министерството на земеделието и храните имат възможност да защитят необходимите средства за сектора. Не само за помощта за Украйна, а и по линия на всички други национални плащания, включително и за пропаднали площи. 

От Българска аграрна камара заявиха подкрепа в тази посока и смятат, че от ведомството ще успеят да намерят необходимите аргументи, с които да убедят финансовия министър Асен Василев в нуждата от тези пари. 

Спокойствието на земеделските производители в тези тежки за тях времена е важно и е редно да бъде осигурено”, посочват от Камарата.