Колко средства по мярката „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, т.нар. Украинска помощ, са преведени на земеделски стопани досега? 
През миналата година бе обявено, че общият бюджет на мярката ще е 426 млн. лв. 

Към момента нотифицирания и одобрен от Европейската комисия, както и утвърден от Управителния съвет  на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) бюджет по схемата през 2023 г. е 213 млн. лв. 

Усвоеният ресурс по помощта към момента е в размер на 177 287 419 лв. от 35 364 земеделски стопани”, отговориха на въпрос на Агри.БГ от ДФЗ.

Остатъкът е 35 712 581 лв. 

Именно за този остатък често ни пипат наши читатели - къде е, кога ще бъде платен... 

И за това се обърнахме с въпрос към Фонда и получихме следния отговор:

“Остатъкът до утвърдения ресурс от 213 млн. лв. ще се доплати след вземане на решение на Управителния съвет на ДФЗ за промяна на ставките по видове култури и видове животни.”

А към момента все още не може да се насрочи заседание на Управителния съвет, тъй като членове в него са представители на различни ведомства. Те следва да са 11 души, според устройствения правилник на Фонда, и освен изпълнителният директор на ДФЗ, в него влизат заменстник министри от 6 министерства - министерството на земеделието, на финансите, на труда и социалната политика, на околната среда и водите, на регионалното развитие и икономиката. 

Както читателите на Агри.БГ вероятно са забелязали, изборът на заместник-министри тече бавно. Въпреки че заместниците на Кирил Вътев вече да са в пълен компект, все още се чакат назначенията на двама зам.-министри в други министерства.

Това е и причината остатъкът от близо 36 млн. лв. все още да не бъде разпределен, въпреки уверенията, че ще се работи бързо и всеобщата яснота, че стопаните имат остра нужда от тази помощ. 

Очевидно и ставките няма да са същите, както досега - поне според отговора, който получихме от Фонда. 

За нас е загадка защо остатъкът не бе гласуван в рамките на доскоро действащия УС - по време на работата на служебното правителство. Последният пубикуван протокол от заседание на този орган е от 16 май, 2023 г.

Неизвестна е и съдбата към момента на другите 213 млн. лв., които все още не са и гласувани в държавния бюджет. Както Агри.БГ писа, по тази тема също има неизвестни и ние следим темата.