Президентът Владимир Путин заяви във вторник, че Русия обмисля да се оттегли от сделката за износ на украинско зърно през Черно море, защото Западът е измамил Москва, като не е изпълнил нито едно от обещанията си руски земеделски продукти да достигат до световните пазари, предаде Ройтерс.

Сделката, която позволи на Украйна да възобнови износа на зърно по море, беше договорена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, за да помогне за справяне с глобалната продоволствена криза, която според ООН е била изострена от най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война.

За да убедят Москва да одобри пакта, известен от дипломатите като Черноморска инициатива за зърно, беше подписано тригодишно споразумение, в рамките на което представителите на ООН се съгласиха да помогнат на Русия в износа на храни и торове.

Но Путин заяви, че този ангажимент не е бил изпълнен поради коварството на Запада. В отговор на това Русия забави доставките на зърно през Черно море.

"Мислим да излезем от тази сделка за зърното сега", заяви Путин на среща на руски военни кореспонденти и военни блогъри.

"За съжаление, за пореден път бяхме измамени - нищо не беше направено по отношение на либерализирането на доставките на наше зърно за чуждестранните пазари. Имаше много условия, които западняците трябваше да изпълнят под ръководството на ООН. Нищо не беше направено", добави Путин.

Западните сили наложиха най-строгите санкции, които някога са били налагани на Русия, заради пълномащабната й война в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г., припомня Ройтерс.

Въпреки че износът на храни и торове от Русия не е подложен на санкции, ограниченията на Запада върху плащанията, логистиката и застраховането създават пречки пред доставките, казват Москва и големите руски износители на зърно и торове.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви, че е постигнат напредък от страна на служителите на ООН за изглаждане на проблемите, с които се сблъсква руския износ,  но "все още има някои пречки".

"Ние не държим всички лостове на властта, за да се улесни износът на руско зърно и торове, който не е обект на санкции", каза Дюжарик.

Съединените щати призоваха Русия да спре да заплашва световните доставки на храни.