Фермерите в САЩ тази година масово изоставиха нивите със зимна пшеница заради сушата. Процентът на отказ от културата може би ще бъде най-големият от 1917 г. насам, отбелязва агрометеорологът Брайс Андерсън в материал, публикуван в Progressive Farmer. 

Защо САЩ купува пшеница от Европа?

Дори когато Ел Ниньо се засилва в Тихия океан, ефектите от неговия аналог Ла Ниня продължават под формата на значително въздействие на сушата върху реколтата от зимна пшеница в САЩ през 2023 г. В бюлетина на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) за времето и реколтата от 14 до 20 май се отбелязва, че “базирайки се на предварителни статистически данни, отказът от зимна пшеница в САЩ през 2023 г. възлиза на 32,6%. Ако тази прогноза е реална, това ще бъде най-високото ниво на отказване от зимната пшеница в страната от 1917 г.”, отбелязва ученият. 

През 1951 г. този показател е бил 28,6%. Сходни нива са били регистрирани още през 2002 и 2022 г. 

Възможността за този сценарий бе обект на обсъждане през последните няколко месеца. Според USDA почти 1 на всеки 3 акра зимна пшеница, засята през есента на 2022 г., вероятно ще пропадне заради сушата. Очакваният отказ от почти една трета от засетите площи надскача не само сухата 1951 г. в Южните равнини, но и данните от 30-те години на 20 в. 

Проблемът със засушаването се усеща най-силно в Южните равнини. Отказът от зимна пшеница в Тексас се оценява на 70%, а в Оклахома - а 53%. В Канзас този показател достига до 27%. 

Какво се очаква да се случи с изоставените ниви? Отговорите на фермерите във социалните мрежи клонят към отглеждане на сорго. Посевите със сорго ще послужат като покривна култура за профилактика срещу ерозия, а също така за фураж за животните. 

Водещият анализатор на DTN Тод Халтман отбелязва, че местният пазар на сорго ще бъде от важно значение, тъй като износът на сорго рязко е намалял в сравнение с миналата година (- 76%), а Китай е един от малкото купувачи. 

Изоставените пшенични полета отново показват как многогодишното климатично събитие Ла Ниня в Тихия океан удря американската висококачествена твърда зимна пшеница.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Световният пазар на торове остава в низходяща спирала

Война на интереси на зърнените пазари

Агротехнологиите, които спасяват фермерите от сушата