Европейският пазар ще се сблъска с ново за него явление – дефицит на рапица, сочат данните на CRM AgriCommodities. В Европа се прогнозира нищожно слаба реколта от рапица. Световните доставки на земеделски култури ще намалеят, въпреки ръст на добивите в други страни по света, съобщава изданието Bloomberg.

Зърно: Колко сме внесли и изнесли през пазарната 2019/20 г.?

Реколтата от рапица в Европа е по-ниска заради сушата. Тя провокира нашествие на насекоми вредители, борбата с които ЕС преди време забрани да се осъществява с най-популярния пестицид. Фермерите търсят нови продукти за борба с тях, но засега не се увенчават с успех. Междувременно котировките на рапицата от 28 февруари до 31 юли на скочили със 7,7%.

По оценки на Министерство на земеделието на САЩ (USDA) производството на маслодайни семена, които се използват за производството на биогорива и рапично масло в страните от ЕС, е паднало до 14-годишен минимум. Поради това ще се увеличат обемите на внос от други страни, от кои точно, засега остава неясно. Дълго време основен доставчик на рапица за покриване на потребностите на ЕС бе Украйна, но през 2020 г. нейната реколта също намаля заради ужасното време. Големите доставки от водещи износители на културата от Канада и Австралия ще бъдат недостатъчни за компенсиране на загубите. В следствие на всичко гореизложено световните запаси от рапица ще намалеят.

През последните години ЕС се превърна в най-големият купувач на рапица в света поради високото търсене на биодизелно гориво и намаляването на засетите площи заради въвеждането на ограниченията върху употребата на неоникотиноиди. Неговото потребление отдавна превишава вътрешното предлагане, което засилва зависимостта от доставките от Украйна и други държави. Заради слабата реколта през тази година в Черноморския регион се отварят добри перспективи за износителите от другите страни, информира zol.ru.

Канада се подготвя да прибере една от най-богатите реколти от канола (аналогична на рапицата култура). Година след година страната продава все повече и повече на европейската промишленост за биогорива. Канада търси нови пазари за компенсиране на загубите, провокирани от търговската война между САЩ и Китай. Доставките на канадска канола в Китай, който дълго време бе основен купувач, намалява до минимум. Съгласно данни на Канадската комисия по зърното, експортът в Белгия, Португалия, Франция, Гърция и Германия почти се е утроил за периода от август 2019 г. до края на юни 2020 г.

Реколтата от рапица, събрана в Австралия, също е решение за потребностите на ЕС. Както твърди старши анализатор от Rabobank, тя е пострадала от дъждовете. Съгласно действащите правила в европейските страни не бива да се използва канадска канола за кулинарията, тъй като представлява генетично модифицирана култура. Около 80% от реколтата от австралийска рапица е „чиста“ от ГМО. Австралия може да изнася в Европа много повече, отколкото Канада.

Жътвата на слънчоглед върви при среден добив от 132 кг/дка

Част от европейските фермери не губят надежда да приберат добра реколта от рапица в бъдеще. Те търсят нови ефективни продукти за борба с вредителите. Друга част от тях постепенно се отказват от отглеждането й, предпочитайки да сеят полетата си с грах и други зърнено-бобови култури. Те не вярват, че ситуацията ще се промени. Рапицата за европейските фермери се превърна в опасна култура, от която е по-добре да се откажеш навреме, вместо един ден да понесеш колосални загуби заради нея.

За увеличаването на дефицита на рапица говори и реакцията на световния пазар. Рапицата се котира на международната борба ICE. Въпреки проблемите с пандемията от коронавирус, в резултата на която много земеделски култури „увиснаха“, рапицата през периода март-юли 2020 г. поскъпваше почти непрекъснато. Особено значителен скок нагоре тя направи през юли, когато бе изчислена по-точно реколтата от рапица в Европа. Тя се оказа по-лоша в сравнение с минали периоди.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Министерството: Жътвата на слънчоглед доста подрани

Рапица: По-късната сеитба гарантира по-добро развитие

Стоян Бонев: Органиката работи!