Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) увеличи бюджета за подкрепа за компенсация за сушата в Източна България с още 5 млн. лв., достигайки 18 400 000 лв.

Фермер: No-till технологията повиши добивите ми в зеленчуковото стопанството

„Помощта за стопаните ще се увеличи от 2 на 3 лева за декар. За сушата компенсацията е близо 23 млн. лв., с които сме помогнали на 6000 стопани“, каза земеделският министър на работно съвещание в министерския съвет.

По първоначален план бюджетът по схемата за de minimis бе 13,4 млн. лв. Парите ще бъдат разпределени между фермери от най-засегнатите от сушата области – Бургас, Варна, Добрич, Сливен, Силистра, Шумен, Ямбол.

По индикативен график средствата ще бъдат изплатени до 21 декември.

Едва ли новата ставка ще зарадва земеделските производители кой знае колко. По време на онлайн среща между Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и журналисти бе коментирано следното.

„Сумата от 2 лв. не е достатъчна, за да се намалят загубите. При добив от 170 кг, колкото и да се вдигне цената на пшеницата, това не стига. Тези два лева ги виждам като помощ, за която се намериха пари, но все пак и 2 лв. са повече от нищо”, каза тогава председателят на асоциацията Костадин Костадинов.

Зърнопроизводители: 2 лв. не стигат за покриване на загубите от сушата

Приемът на заявления беше до 4 декември. На подпомагане подлежат земеделци от изброените области, които отглеждат пшеница, царевица за зърно, фуражни култури (люцерна, овес, царевица за силаж). Стопаните трябва да са с установени площи по СЕПП за 2020 г.