Фермери в Украйна планират да отглеждат черна и синя пшеница, пише Agroportal.

Борсите: Затишие преди празниците

Решението да засеят нетрадиционен цвят от културата е предизвикано от желанието на фермерите да следват тенденциите в производството на храни. Заедно с това смятат, че по този начин ще бъдат конкурентоспособни на пазара. 

“Планираме не само да продаваме полученото зърно и брашно, но и да го използваме в собствената си пекарна за направата на специални видове хляб. 

По много технически характеристики новата пшеница не отстъпва на традиционните сортове. Но що се отнася до добивите, вероятно ще има някои въпроси. В крайна сметка традиционно засяваме високодобивни сортове червена пшеница, които дават по правило най-малко 8 т/ха. При черното зърно предвиждаме около 5-6 т/ха “, разказват стопаните фермерите.

Семената са създадени в Одеския развъдно-генетичен институт, където са работили 10 години, за да адаптират чуждите сортове цветни зърна към условията на Украйна.

В същото време, цената на такива оригинални продукти ще бъде висока, тъй като експерименталното производство не е евтино, а в случая - става въпрос и за биологично земеделие, допълва изданието.